fbpx

Sondaj viral pe internet: Este bine ca elevii să învețe cifrele arabe?

”Având în vedere modul în care lumea se dezvoltă, credeți că, (sic!) copiii din țările Uniunii Europene ar trebui să înveșe cifrele arabe, ca părți a programului școlar obligatoriu?”

Aceasta este întrebarea la care este 1000 de utilizatori de Facebook, membri ai grupului ”Ești din Iași dacă…” au răspuns cu NU.

Întrebarea în cauză este, însă, una capcană. Cifrele arabe (alte denumiri cifrele indiene sau cifrele arabo-indiene) sunt cele zece cifre numerice cele mai folosite în lume (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) care provin din cultura indiană din secolul XI, au fost preluate de arabi, de la care s-au răspândit în Evul Mediu în toată Europa și apoi în lumea întreagă prin intermediul colonialismului.

Așadar, în România se folosesc cifrele arabe de multe secole, iar tot acestea sunt cele pe care le utilizăm și în prezent.

Rezultatul sondajului i-a amuzat, însă, pe mulți utilizatori ai rețelelor sociale. Mulți au comentat situația în cheie ironică, alții au ales sarcasmul sau revolta.

”Azi am văzut un sondaj uimitor. 1105 oameni, care respira singuri, fără să le numere cineva și să le spună când să tragă aer în piept, care știu să pună piciorul drept înaintea piciorului stâng atunci când merg pe stradă, care reușesc cumva să își facă un cont de Facebook și să reușească să posteze ceva acolo, în limba lor, au votat că nu vor cifre arabe în școală.
“Să ținem arabii departe de noi!” urlă una.
“Dă-i dracu de ciumafați!”
Unu deja simțea ISIS ascuns după cifra 8, făcea spune că odată cu cifrele arabe vin și 400 de teroriști…”, comentează Silviu Iliuță, pe pagina sa, Cronicipebune.