fbpx

Sanofi anunță că vaccinul la care lucrează împreună cu GSK va costa mai puțin de 10 euro

Imagine: Illustration 186616529 © - Dreamstime.com

Costul viitorul vaccin împotriva Covid-19 care este dezvoltat de laboratoarele Sanofi și GSK nu este încă stabilit, dar o doză va costa „mai puțin de zece euro”, a declarat Olivier Bogillot, președintele Sanofi Franța, sâmbătă, la France Inter, informează AFP, citată de G4Media.ro.

„Suntem în curs de măsurare a ansamblului costurilor de producție care vor fi ale noastre în lunile care vin”, a declarat președintele laboratorului. „Va fi mai puțin de zece euro” doza, a estimat el, salutând „împărțirea riscurilor cu statele”, ceea ce va permite prețurile „cele mai mici posibile”.

În legătură cu prețul în jur de 2,50 euro pentru o doză anunțat de concurenta anglo-suedeză AstraZeneca, Olivier Bogillot a explicat diferența prin faptul că Sanofi utilizează toate resursele în interior, proprii cercetători și fabrici pentru a dezvolta și produce vaccinul, în timp ce AstraZeneca „a subcontractat mult producția”.

Comisia Europeană a anunţat, la sfârșitul lunii iulie, că a rezervat în numele celor 27 state membre 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19 în pregătire la laboratorul francez Sanofi.

“Deşi nu ştim astăzi ce vaccin va fi cel mai eficient în cele din urmă, Europa investeşte într-un portofoliu diversificat de vaccinuri promiţătoare, bazate pe diferite tipuri de tehnologii. Asta ne sporeşte şansele de a obţine rapid un remediu eficient împotriva virusului”, a explicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu câteva ore înainte de anunţul european, Sanofi şi laboratorul britanic GSK au anunţat că vor primi până la 2,1 miliarde de dolari din partea SUA pentru dezvoltarea potenţialului lor vaccin anti-COVID-19, după ce au fost selecţionaţi pentru a le furniza 100 de milioane de doze americanilor.

Guvernul francez a salutat anunţul Comisiei Europene, care “va permite fiecărui stat membru al Uniunii Europene să comande vaccinul în condiţii avantajoase, odată ce acesta va aduce suficiente dovezi privind eficienţa sa şi lipsa efectelor secundare”.