fbpx

Record de participare a elevilor de etnie maghiară la un concurs de limba română, în Harghita

Sursă foto: Gazeta de Cluj

Peste 300 de elevi, din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov s-au întrecut vineri, la Miercurea Ciuc, la un concurs de limba română, devenit tradiţional şi care în acest an înregistrează un record de participare, anunță AGERPRES.

Concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi, “Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, a ajuns la a XVI-a ediţie, se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară şi este găzduit de Colegiul Naţional “Marton Aron” din Miercurea Ciuc.

Iniţiatoarea demersului este profesoara de limba română dr. Maria Sturzu care, alături de ceilalţi profesori de la Colegiul Naţional “Marton Aron”, susţine că acest concurs are rolul de a-i încuraja pe elevii maghiari să comunice în limba română şi le oferă acestora posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele.

Prezent la festivitatea de deschidere a concursului, prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei a vorbit despre importanţa acestei competiţii şi despre faptul că elevii maghiari trebuie să aibă un viitor în România.

“Această competiţie are o importanţă majoră, în primul rând pentru faptul că se înţelege foarte clar că în România este nevoie ca şi minorităţile naţionale să cunoască limba ţării în care locuiesc. Mai mult decât atât, e foarte important ca aceşti copii, ai noştri, ai tuturor, să aibă un viitor în primul rând în această ţară”, a arătat prefectul Harghitei.

“Este o activitate nu doar de bună practică ci, aş spune eu, este o activitate de suflet, prin care unul întinde mâna către celălalt, iar acea mână întinsă trebuie primită, acceptată şi strânsă, pentru că doar împreună putem să facem lucruri frumoase. Cred că este important să ne respectăm cultura, limba, tradiţiile şi faptul că acest concurs se adresează elevilor minorităţilor naţionale este un lucru deosebit”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glocdeanu.