de Manuela Stoica, director al Liceului Teoretic Internațional de Informatică București
“După faptă, și răsplată”, spune un vechi dicton. Răsplata pentru elevii și profesorii noștri o constituie paleta de premii importante, obținute la diverse concursuri naționale ori internaționale, unde elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică București au reprezentat, cu fruntea sus, atât școala, cât și România!
Trecând în revistă doar cele mai recente rezultate, situația este următoarea:
– La Olimpiada Internațională de Chimie “D.I. Mendeleev”, desfăşurată în perioada 21 – 27 aprilie 2019, la Sankt Petersburg, echipa României a obținut 3 medalii de aur (Ana Florescu-Ciobotaru- Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Emeric Claudiu Ardelean, Mircea Raul Bodrogean- Liceul Teoretic Internațional de Informatică București), 2 de argint (Tudor Lile – Colegiul Naţional „Moise Nicoară“ din Arad, Teodora Stan- Liceul Teoretic Internațional de Informatică București) și o medalie de bronz (Sandra Saade – Colegiul Naţional din Iaşi). Concursul a fost organizat de Departamentul de Chimie de la Universitatea de Stat din Moscova, Institutul de Chimie de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, Andrei Melnichenko Foundation şi compania Eurochem și au participat 152 de elevi, din 28 de ţări. Competiţia înseamnă susţinerea a trei probe, timp de cinci ore, dintre care două probe teoretice şi una practică/ experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Problemele propuse pentru rezolvare acoperă cinci secţiuni: chimie fizică, ştiinţele vieţii, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică. Elevii liceului nostru au fost pregatiti de doamnele profesoare Lina Chiru si Melania Oana.
– Quantum Robotics este echipa de robotică a Liceului Teoretic Internațional de Informatică București. Ideea înființării unei echipe de robotică în Liceul Internațional de Informatică București (ICHB) a pornit la inițiativa elevului Andrei Preda, în toamna anului 2017, foarte pasionat de robotică, încă din timpul gimnaziului. A fost creată o echipă formată din elevi olimpici la fizică, matematică, informatică, chimie și robotică, care are rezultate remarcabile încă din primul an. Anul acesta a participat, alături de alte trei echipe de liceeni din țară, la Campionatului Mondial FIRST Tech Challenge, în perioada 24-27 aprilie, Detroit, în Statele Unite. Echipa Quantum Robotics, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, formată din 15 elevi de clasa a IX-a, a X-a și a XI-a, a ocupat locul I la secțiunea tehnică și un loc I și un loc III la secțiunea non-tehnică. Elevii s-au remarcat prin prezentarea unui model original de robot. Anul acesta, tema campionatului național și a celui internațional de robotică a reprezentat-o spațiul și explorarea planetelor. În cadrul concursului, au fost evaluate două aspecte, respectiv partea tehnică de realizare și prezentare a robotului, și partea non-tehnică, în care a fost evaluată activitatea echipei de-a lungul sezonului, evoluția robotului și implicarea echipei în comunitate.
– În perioada 30 aprilie – 5 mai 2019, s-a desfăşurat în Chișinău, Republica Moldova, a 36-a Olimpiadă Balcanică de Matematică (BMO, 2019). Medaliile de aur au fost obţinute de Edis Memiș (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Constanţa) și Leon-Roland Bălan-Tribus (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din București – pregătit de dl. prof. Vacariu Victor) iar cele de argint de Darius-Cristian Lazea (Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Baia Mare), Sebastian Mihai Şimon (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din București- pregătit de dl. prof Flavian Georgescu), Dragoș Crișan (Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Cluj Napoca) și Sergiu Ionuţ Novac (Colegiul Naţional “C.Brediceanu”, din Lugoj).
– Nici elevii de gimnaziu nu se lasă mai prejos! Echipa Liceului Teoretic Internaţional de Informatică din București, formată din 41 de elevi, a obținut la Olimpiada Națională de Matematică 35 de medalii – 13 de aur, 14 de argint și 8 de bronz. Olimpiada s-a desfășurat în perioada 22 – 26 aprilie, în județul Hunedoara.
Nu am avea aceste rezultate fără munca elevilor și profesorilor, fără sprijinul important al părinților! Îi puteți vedea pe elevii noștri la pregătire, la ȘCOALĂ, seara, după orele de curs, în week- end ori în vacanțe. Nu se obține nimic măreț fără muncă, perseverență, dăruire și pasiune!