fbpx

Profesori pensionari, voluntari la o școală din Sibiu din cauza lipsei de personal

foto: turnulsfatului.ro

Cadre didactice pensionare au fost de acord să acopere posturile deficitare la Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” din Sibiu, pentru ca elevii să beneficieze de toate resursele pe care o școală trebuie să le ofere, scrie publicația locală Turnul Sfatului.

Soluția voluntariatului a fost găsită de directorul unității de învățământ din cauza lipsei acute de personal auxiliar, după ce nu a fost acceptată mărirea organigramei. Două profesoare ieșite la pensie vin voluntar la școală pentru a se ocupa de biblioteca unității școlare.

„Cred că fac un lucru minunat, pentru că mi-am dorit”, spune prof. Vali Creangă. A predat biologia timp de 40 de ani dintre care 18 la Școala Gimnazială I.L. Caragiale. A ieșit la pensie în urmă cu un an, nu așa cum ar fi trebuit, cum ar fi meritat, ci forțată de temerile create de pandemia de COVID 19. Acum, pentru că regretă și pentru că îi este foarte dor de elevi s-a întors la școală ca și voluntar alături de prof. Rodica Berghezan (specialitatea franceză-engleză), un alt cadru didactic pensionar, pentru a avea grijă de biblioteca școlii.

Directorul școlii I.L. Caragiale din Sibiu spune că se confruntă cu o lipsă mare de personal auxiliar pentru că nu li se aprobă mărirea organigramei. Astfel, la o unitate de învățământ cu două clădiri de aproximativ 3.500 de metri pătrați și 754 de elevi școala are doar secretar și contabil. Nu există bibliotecar, informatician (măcar jumătate de post), administrator de patrimoniu sau personal de pază. Toate aceste posturi au fost cerute de director, dar nu au fost aprobate, deși unitatea de învățământ are bani de salarii.

În aceste condiții au trebuit găsite soluții.

„M-am gândit la colegii pensionari care ar dori să facă voluntariat. Așa ei ne ajută pe noi și noi îi ajutăm pe noi pentru că, după o viață activă, au, în continuare, nevoie de socializare. Am văzut acest model în urmă cu câțiva ani într-o școală din Croația. Acolo pensionarii veneau voluntar să suplinească lipsurile, iar elevii mai mari îi învățau să folosească calculatoarele sau telefoanele. Așa reușim să acoperim o parte din nevoile societății, sprijinindu-ne reciproc. Școala noastră merge mult pe voluntariat. Și la robotică avem cinci sau șase părinți voluntari”, a declarat Romulus Simion, directorul școlii pentru sursa citată.

Articolul integral, pe Turnul Sfatului.

Lecții gratuite de educație juridică în școlile din Sibiu, susținute de avocați voluntari

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.