fbpx

Prof. Mara Luana Rauca: Repetenția de la vârstă mică poate salva parcursul unui copil

Mara Luana Rauca, profesoară pentru învățământul primar la o școală din București, afirmă că repetenția trebuie abordată ca un mijloc de salvare a parcursului educațional al unui copil și ar trebui să fie reintrodusă, încă din clasele mici.

Contactată de Educație Privată, Rauca a explicat că este vorba despre repetenția la clasa I. ”Conform legii, noi nu putem lăsa repetenți până la finalul clasei a II-a. Eu sunt pentru schimbarea denumirii care poate aduce prejudicii de imagine și traume copilului, dar este necesară o reînscriere la clasa I ca să recupereze ceea ce nu a reușit să asimileze în doi ani (pregătitoare și clasa I)”. 

Ce spune prof. Rauca, pe pagina sa de Facebook:

Voi știți cât de mult s-au înmulțit agramații? Citesc tot felul de comentarii pe aici și mă ia groaza. Peste tot sunt din ce în ce mai multe persoane care nu stăpânesc normele limbii române. Aceștia ne-au fost unora elevi. O să ziceți că e doar vina noastră că s-a ajuns aici. Nu e doar a noastră. Sunt mai mulți factori care influențează devenirea unei persoane: genetica, mediul, familia, profesorii, dar în mod special legea aia stupidă care nu ne permite să lăsăm repetenți până în clasa a II-a. O să-mi săriți în cap, dar ăsta este adevărul crud.
Acum suntem îngrijorați de coronițe în loc să ne pese de faptul că un copil, care nu a reușit să-și formeze competențe de limbă și comunicare până în clasa a II-a, nu va mai avea altă șansă în anii viitori. Repetenția nu ar trebui privită cu rușine ci doar ca o șansă de a repeta un an pe care din diverse motive l-a pierdut un elev.
Repetenția de la vârstă mică poate salva parcursul unui copil. Trebuie să renunțăm la prejudecăți și să vedem doar binele care se află în această acțiune.
Este un subiect sensibil și o problemă prea des ascunsă sub preș. E momentul să o scoatem la lumină și să o reinventăm sub o formă mai acceptabilă, dar necesară.
Propun să fie reintrodusă REPETAREA unui an școlar pentru a le fi asigurată șansa elevilor de a recupera.
Acum dați cu pietre, dar prețioase să fie! 😉

2 comments

  1. ION ELENA spune:

    Bună ziua. De acord cu dumneavoastră dar ce pot face dacă învățătoarea nu vrea să lase repetent copilul în clasa a doua. Îmi doresc să repete dar nu știu cum să procedez. Încă de la grădiniță am vrut să mai stea un an dar nu s-a putut pentru că avea varsta la care trebuia sa înceapă scoala.Ce pot face în acest caz?

  2. Cucu Daniela spune:

    Nu sunt de acord cu repetenția la școlarul mic. Sistemul băț-bomboană, sau repetenție-premiu este traumatizant pentru cel pedepsit. Educă fără să umilești este regula de bază a pedagogiei. Obiectivul generis al școlii este descoperirea aptitudinii fiecărui copil și dezvoltarea ei. Am definitivatul în învățământ, am luat ce mai mare notă la pedagogie, lucrez ca psiholog la Centrul de Sănătate Mintală Copii și zilnic descopăr aptitudini sportive, artistice, gospodărești la copiii cu tulburări de învățare. Am fost la mare cu un grup de copii olimpici și am câștigat un concurs și mi-a plăcut că din banii de premiu au cumpărat înghețată și pentru cei care n-au câștigat. Asta e fericirea, să împarți cu ceilalți!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.