fbpx

Portugalia intră în carantină, dar ține școlile deschise. Celelalte restricții, la fel ca în primăvară

Portugalia va intra începând de vineri în carantină la nivel naţional, pentru a doua oară de la începutul pandemiei de coronavirus, anunță Digi 24. Scopul este stoparea răspândirii virusului SARS-CoV-2, în contextul în care s-au înregistrat noi recorduri de infectări.

Anunțul unui nou lockdown a fost făcut de premierul portughez Antonio Costa, informează AFP, citată de Agerpres. Noile restricţii sanitare corespund în linii mari celor care au fost deja în vigoare în martie şi aprilie, însă de această dată şcolile vor rămâne deschise, a precizat premierul portughez la finalul unei şedinţe de guvern extraordinare.

Portugalia a confirmat până în prezent cel puţin 72 de cazuri de infectare cu mutaţia coronavirusului descoperită în decembrie în Marea Britanie. Apariţia acestei mutaţii şi în Portugalia coincide cu creşterea numărului cazurilor de COVID-19 confirmate în această ţară şi de asemenea a deceselor asociate acestei boli, marţi fiind înregistrate 7.259 de noi infectări şi 155 decese.

În faţa acestei situaţii, toate partidele au susţinut în parlament decizia guvernului condus de socialistul Antonio Costa de a institui un nou lockdown pentru o durată de cel puţin o lună.

Guvernul din Danemarca a decis, tot în această seară, să extindă toate restricțiile pentru încă trei săptămâni, până pe 7 februarie. Acest lucru include și închiderea școlilor, relatează publicația DR.dk.

Anunțul a fost făcut la o conferință de presă, de către ministrul sănătății Magnus Heunicke.

Toate magazinele, cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor, trebuie să rămână închise. Toți copiii elevii vor continua să învețe la distanță și va fi interzisă adunarea a mai mult de cinci persoane în spațiul public.

Mai devreme astăzi, prim-ministrul Mette Frederiksen a anunțat că ar fi necesar să se extindă restricțiile actuale și acest lucru se va face astăzi.

”Cred că este necesară o prelungire a restricțiilor. Nu în ultimul rând pentru a se asigura că mutația britanică nu se răspândește”, a spus Mette Frederiksen.