fbpx

Nicușor Dan își amintește de naivitatea olimpicilor la matematică de a crede că a câștiga Olimpiada este cel mai important lucru pe care îl poți face

Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei, a fost provocat să rezolve o problemă de matematică, într-o emisiune difuzată de postul de televiziune B1.

El și-a amintit de vremurile în care era olimpic internațional la matematică. Pe pagina sa de Facebook, Nicușor Dan a dat și soluția problemei respective.

Postarea integrală a lui Nicușor Dan:

Adrian Georgescu m-a provocat să rezolv o problemă pe care am rezolvat-o la Olimpiada Internațională de MatematicăMatematică din 1988. Răzvan Zamfir m-a invitat să o rezolv aseară la B1.

Rezolvând-o, mi-am amintit de emoțiile de atunci și de naivitatea cu care credeam, toți cei din lotul de matematică, că să câștigi Olimpiada este cel mai important lucru pe care poți să-l faci în viață.

Am făcut matematică, inițial dintr-o ambiție specifică adolescenței, apoi fascinat să cunosc descoperirile marilor înaintași.

Matematica este actul de cunoaștere care pune ordine, structură, în lumea reală. Matematica m-a format, m-a structurat. Cu formația de matematician, nu mi-e frică de nicio problemă complexă, iar administrarea Primăriei Capitalei este o problemă complexă.

Mulțumesc deci lui Adrian Georgescu și lui Răzvan Zamfir că m-au facut să mă întorc în timp, în lumea frumoasă și naivă de atunci.

Pentru pasionați, iată soluția:

Problemă: Demonstrați că dacă a, b sunt întregi pozitivi, iar ab+1 divide a^2+b^2, atunci raportul (a^2+b^2)/(ab+1) este pătrat perfect.

Soluția: Scriem a^2+b^2 = N(ab+1). Vom demonstra ca N este pătrat perfect.

Observăm [această observație este cea mai importantă în rezolvare] că relația de mai sus este o ecuație de gradul 2 în a, a^2 – Nba + b^2 – N = 0

Cealaltă soluție este Nb-a, conform formulei care dă suma celor două rădăcini ale ecuației de gradul 2 (Nb în cazul nostru).

Deci dacă (a, b) este o soluție, atunci (Nb-a, b) este o soluție.

Considerăm o soluție (a,b), și pentru că ecuația este simetrică în a și b, putem presupune că a este mai mare sau egal cu b.

Avem 3 cazuri:

i. Dacă b^2 – N = 0, problema este rezolvată, căci N = b^2 este pătrat perfect.

ii. Dacă b^2 – N > 0, folosim a doua relație între rădăcinile ecuației de gradul 2, a(Nb-a) = b^2 – N. Rezultă pe de o parte ca Nb-a este pozitiv. Pe de alta parte b^2 – N este mai mic decât b^2 și a este mai mare sau egal cu b, deci Nb-a este mai mic decât a. Rezultă că de la o soluție (a,b) am obținut o soluție (Nb-a, b) mai “mică”, adică (Nb-a) + b < a + b. [asta a fost a doua observație importantă pentru rezolvare]

iii. Dacă b^2 – N > 0, folosim a doua relație între rădăcinile ecuației de gradul 2, a(Nb-a) = b^2 – N. Rezultă că Nb-a este negativ, deci ca a > Nb. [aici intervine a treia observație/intuiție, cu cât raportul a/b este mai mare, cu atât numărul (a^2+b^2)/(ab+1) este mai mare, și pare că va fi prea mare]. În acest caz avem

(a^2+b^2)/(ab+1) = (a^2+b^2)/ab x ab/(ab+1) = (a/b + b/a) (1-1/ab)

Din ipoteza (a/b + b/a) este cel puțin (N+1/N) iar (1-1/ab) este cel puțin (1-1/N^3).

Cu un calcul scurt rezultă că (a^2+b^2)/(ab+1) este mai mare decât N, contrar ipotezei.

Cu asta, problema este rezolvată. Am văzut că dacă (a,b) este o soluție și N nu este pătrat perfect găsim o soluție mai mică. Considerăm soluția (a,b) cea mai mică. Întrucât nu există soluție mai mică, rezultă că N este pătrat perfect.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.