fbpx

Nelu Tătaru, despre datele greșite pentru care Klaus Iohannis și-a prezentat scuze: ”Vina e a noastră”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă la Iași, că datele stabilite de comisia de specialiști privind cele trei scenarii în care se va putea merge la școală după 14 septembrie au fost transmise eronat președintelui Klaus Iohannis.

“Toate scenariile sunt lucrate și au fost lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin INSP, și Ministerul Sănătății în special. Evaluarea, pregătirea acelor scenarii, precum și datele, au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a afirmat Nelu Tătaru, citat de Digi 24.

CONTEXT

Administrația Prezidențială a dat publicității, joi, un comunicat în care prezintă scuze pentru eroarea de calcul din declarația susținută miercuri de președintele Klaus Iohannis, în care acesta a prezentat scenariile de începere a anului școlar.

Comunicatul, integral:

În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României.

Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății.

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate.