fbpx

Președintele Klaus Iohannis: Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Decizia se descentralizează

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, condițiile în care va începe noul an școlar. Președintele a făcut anunțul după o întâlnire cu grupul interministerial care se ocupă de acest subiect. La ședință a participat și premierul Ludovic Orban, însoțit de mai mulți membri ai Guvernului.

Cele mai importante declarații făcute de președintele Klaus Iohannis:

Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv fizic la școală.

Pentru a ține cont de impactul pandemiei, în fiecare școală, localitate, au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate.

  • Scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
  • Scenariul galben (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
  • Scenariul roşu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.

Învățământul online este acceptat ca învățământ normal., adică se predă materie, atunci când nu se pot ține cursuri fizice.

Este nevoie de măsuri sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la aceste norme.

Punem accent pe învățământ de calitate, pe siguranța și sănătatea elevilor.

Decizia dacă elevii merg la școală sau învață online se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii și a inspectoratului școlar.

Acestea sunt lucrurile care sunt clare acum, restul se va clarifica în formate interministeriale în perioada următoare.

Bucureștiul se încadrează în scenariul verde.

Majoritatea localităților din România intră pe scenariul verde, la acest moment.

Câteva sute de localități iutră în scenariul galben și sunt numai 50 de localități care intră în scenariul roșu.

Este în discuție un scenariu similar cu cel din starea de urgență, când părinții au primit un ajutor pentru a sta cu copiii acasă, în scenariul roșu.

Dacă totuși se întâmplă să avem foarte multe cazuri cândf începe școala, atunci evident vom amâna începerea anului școlar. Dar numai dacă specialiștii ne spun că acum nu se mai poate. Voi comunica și eu public care sunt șansele reale ca școala să fie amânată.

Analiza situației la nivel de județ se face zilnic, folosind datele din ultimele 14 zile.

Se lucrează foarte intensiv la nivel de Guvern pentru a extinde accesul la internet, și prin dotarea cu tablete, și prin extinderea rețelei de internet.