fbpx

NASA trimite 128 de pui de calamar în spațiu

Sursă foto: NASA

Peste 100 de pui de calamar și 5.000 de animale microscopice vor fi lansate, joi, către Stația Spațială Internațională (ISS), anunță BBC.

Vietățile, împreună cu alte echipamente pentru experimente, se vor îndrepta către ISS la bordul rachetei Falcon 9. care aparține programului Space X.

Cercetătorii speră că experimentele vor putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă efectele zborurilor spațiale.

Lansarea va fi transmisă în direct de NASA.

Cei 128 de pui de calamar vor fi folosiți ca parte a cercetării efectelor zborurilor spațiale asupra interacțiunilor benefice dintre microbi și animale.

Calamarul are un sistem imunitar similar cu cel al oamenilor, precizează jurnaliștii BBC.

NASA spune că experimentul ar putea sprijini dezvoltarea unor măsuri de protecție pentru păstrarea sănătății astronauților în timpul misiunilor spațiale lungi.

„Animalele, inclusiv oamenii, se bazează pe microbi pentru a-și menține sistemul digestiv și cel imunitar sănătoase. Nu înțelegem pe deplin modul în care zborul spațial modifică aceste interacțiuni benefice”, a spus Jamie Foster, cercetătorul principal al experimentului.

Calamarilor li se alătură pe racheta Space X 5.000 de tardigrade, cunoscute sub denumirea de urși de apă. Aceste animale microscopice pot tolera medii mai dificile decât o pot face majoritatea formelor de viață. Acest lucru le face perfecte pentru a studia modul în care viața răspunde și se adaptează la medii extreme.

„Unul dintre lucrurile pe care suntem cu adevărat dornici să le facem este să înțelegem cum supraviețuiesc și se reproduc tardigradele în aceste medii și dacă putem învăța ceva despre trucurile pe care le folosesc și le putem adapta pentru a proteja astronauții”, a declarat cercetătorul Thomas Boothby,.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.