fbpx

Mobilizare impresionantă pentru evacuarea Naționalei de fotbal feminin din Afganistan

Echipa națională de fotbal feminin a Afganistanului a fost evacuată din țară, în urma unei mobilizări internaționale impresionante.

Fetele, multe la vârsta adolescenței, împreună cu antrenorii și familiile lor, 130 de persoane în total, au sosit recent pe un aeroport din zona Londrei, relatează New York Post. Potrivit sursei citate, jucătoarele sunt fericite și recunoscătoare după ce viețile lor au fost amenințate de noii conducători talibani din Afganistan, care se opun multor libertăți și drepturi pentru femei, în special în sport.

Fostul căpitan de fotbal feminin afgan, Khalida Popal, a fost un „jucător” cheie în scoaterea din țară a fetelor și a celorlalte persoane.

„Unii dintre membrii familiei lor au fost uciși sau luați de talibani”, a spus Popal. „Deci pericolul și suferința au fost foarte mari și de aceea a fost foarte important să ne mișcăm foarte repede pentru a realiza evacuarea”, a explicat sportiva.

Dar odată cu plecarea trupelor americane, scoaterea lor nu a fost o misiune ușoare.

Au fost aduse din Herat, un oraș din Vestul țării, s-au ascuns în Kabu și au fost scoase ilegal peste graniță în Pakistan. Toate acestea au avut nevoie de multă coordonare, din partea șefului Fundației ROKiT, Siu-Anne Marie Gill. Și, de asemenea, a fost necesară o finanțare consistentă.

„Am avut o poziție în care am putea face ceva în privința asta”, a declarat CEO-ul ROKiT Group, Jonathan Kendrick, la Fox News. „Am aruncat zarurile, nu ne-am gândit cu adevărat la toate consecințele, doar am făcut-o și asta am făcut.”

Fetele nu erau încă în siguranță. În timp ce așteptau la un hotel din Lahore, Pakistan, vizele lor temporare urmau să exire. Ele riscau să fie trimiși înapoi în Afganistan și în mijlocul ororilor comise talibanilor. Atunci, cunoscutul rabin Moshe Margaretten din New York și asociația sa Tzedek activă în cauze sociale, au venit cu un plan.

„Îmi dau seama ce se întâmplă acolo, cât de oribilă este situația”, a spus Margaretten, „și știu că părinții și bunicii mei sunt supraviețuitori ai Holocaustului [și] chiar au trecut printr-o situație similară. Am simțit că nu o să stau degeaba și să fac tot ce pot pentru a salva acele vieți.”

Operațiunea de evacuare a fost sprijinită și de vedeta Kim Kardashian West și linia ei de îmbrăcăminte. Ea a postat pe Twitter că se simte recunoscătoare pentru faptul că „am putut ajuta să aduc aceste femei curajoase uimitoare și pe familiile lor în noua lor casă”.

Acum, fetele și familiile sunt pregătite să înceapă o nouă viață în Anglia. Echipa britanică de fotbal din Leeds se oferă chiar să readucă fetele pe teren, oferindu-le să le sponsorizeze, deoarece speră să obțină o mare victorie asupra talibanilor.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.