Vaccinul COVID-19 BioNTech și Pfizer va oferi probabil o protecție puternică împotriva oricărei boli severe din noua variantă Omicron, a declarat directorul executiv al BioNTech pentru Reuters, relatează Ziare.com.
Testele de laborator sunt în curs de desfășurare în următoarele două săptămâni pentru a analiza sângele persoanelor care au primit două sau trei doze de vaccin Comirnaty pentru a vedea dacă anticorpii găsiți în acel sânge inactivează Omicron, arătând dacă sunt necesare noi vaccinuri.
„Credem că este probabil ca oamenii să aibă o protecție substanțială împotriva bolilor severe cauzate de Omicron”, a declarat CEO-ul și co-fondatorul BioNTech, Ugur Sahin. El a precizat că boala severă necesită spitalizare sau terapie intensivă.
Sahin a adăugat că se așteaptă ca testele de laborator să arate o oarecare pierdere a protecției vaccinului împotriva bolilor ușoare și moderate din cauza Omicron, dar amploarea acestei pierderi a fost greu de prezis.
Firma de biotehnologie lucrează rapid la o versiune îmbunătățită a vaccinului său, din care au fost livrate peste 2 miliarde de doze, deși rămâne neclar dacă este necesar, a adăugat el.
Sahin a spus că a treia doză de vaccin cunoscută sub numele de rapel va conferi probabil un strat de protecție împotriva infecțiilor cu Omicron de orice severitate.
Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), subliniind însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei, informează France Presse, citată de AGERPRES.
‘Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron’, subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale.
‘Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată’, afirmă OMS.