fbpx

Gheorghiță: Din trimestrul trei, ar putea începe vaccinarea copiilor între 12 și 15 ani

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat, la Digi 24, că vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani ar putea începe în România din trimestrul trei al anului, relatează Mediafax.

Valeriu Gheorghiţă estimează că în două luni vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani ar putea fi autorizată de agenţiile pentru medicamente din Europa şi America.

„Este cât se poate de clar că este un vaccin sigur şi eficient, inclusiv la grupa de vârstă 12-15 ani şi probabil că se va dovedi la fel şi la celelalte grupe de vârstă. Noi estimăm că într-o perioadă de două luni vom avea o autorizare oficială atât de la Agenţia Americană pentru Medicamente, cât şi de la Agenţia Europeană, aşa încât vom putea şi noi din trimestru trei, probabil, să dăm posibilitatea şi celor care doresc cu vârsta sub 15 ani să se vaccineze”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiță a explicat, de asemenea, de ce este recomandat ca persoanele care s-au vaccinat să poarte în continuare mască. „Nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor 5% care nu avem un nivel suficient de protecție”. În acest moment, coronavirusul „acumulează mutații”, iar ăsta este încă un motiv în plus pentru respectarea măsurilor de prevenție, mai spune Gheorghiță.

La nivel individual nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor de 5% care nu avem un nivel suficient de protecție de anticorpi, mai ales dacă facem parte din categoria celor mai vulnerabili, celor cu boli care scad imunitatea.

Persoanele imuno-deprimate pot să se vaccineze, și este înalt recomandat să se vaccineze, însă, ne întrebăm cât de mult vor dezvolta aceste persoane anticorpi protectori. În cazul persoanelor respective, cu atât mai mult este nevoie să respectăm mai departe măsurile de prevenție, chiar pentru riscul individual”, a mai spus Gheorghiță.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *