fbpx

De la Anna la Greta

De Anndreja Marja, jurnalistă

Că românii sunt superficiali știu.

Că sunt născuți sub zodia lui Bulă, nu e nimic nou.

Că sunt părerologi am aflat de când m-am angajat in tv. Dar, că au talentul de a-și schilodi viitorul prin atitudine, abia m-am convins.
Urmăresc cu interes comentariile pro si contra despre un copil. O tânără speranță care a avut curajul sa-si exprime ideile. Concluzia este că la noi, in România, cum spunea cândva un cantec, “s-a inventat prostia”. Da, nu mai avem loc de ea.


Îmi amintesc bine, că acum doi ani am avut și noi o Greta. Se numea Anna Andronache. Si acum se numește tot la fel, dar, nu o mai avem. Pentru că din cauza unui sistem de învățământ defectuos și găunos, al unor metode de predare expirate, părinții au decis să ii ofere acestui copil un alt viitor, drept pentru care au părăsit țara, tot spre nord, în Irlanda.
Sunt curioasă, câți dintre părerologii de serviciu cunosc cu adevărat viața, principiile si cultura țărilor nordice? Dragii mei, dacă ați avea măcar puțin habar despre acestea, nu v-ați mai permite atatea mojicii la adresa copiilor care trăiesc in cu totul altă matematică și conduită a vieții decât a voastră.


Tot acesta este și motivul pentru care în țările nordice se spune că oamenii sunt fericiți. Ma bucur pentru prietenii mei români care au ales să descopere noi direcții în zona scandinavă și nu numai…
Noi, cei de aici, încă ne bucurăm de sechelele și cutumele comunismului, grea boală, de care se pare ca nu putem scăpa ușor. Observ cu dezamăgire că am rămas intoxicați cu “bunele maniere” și “educația aleasă” provenită dintr-un trecut nefericit.
Cât despre “viitorul de aur”…..sigur, țara noastră îl va avea în condițiile în care avem un talent nativ să tăiem aripile celor ce abia învață să zboare, încă de la primele lecții. Vă vor ajuta la pensii, cum i-ați criticat și voi pe ei.

 

Nota redacției

Anna Andronache este o elevă din Târgoviște care a criticat vehement sistemul de învățământ. În cele din urmă, părinții Annei s-au declarat învinși de sistem și au emigrat. În prezent, Anna și părinții ei sunt parte din diaspora.