fbpx

Cu clasa la Împărtășanie. Fără acordul scris al părinților, această practică este ilegală

În ultimii ani, obiceiul de a duce elevii sau preșcolarii la biserică, pentru ritualul de împărtășanie, a devenit tot mai popular. Încă de la grădiniță, dar și mai târziu, în școală, cei mici sunt încolonați de educatori sau profesori și transportați la lăcașurile sfinte din proximitate, pentru a primi binecuvântarea preotului, în apropierea Paștelui.

Uneori, părinții află de acest lucru abia după ce s-a întâmplat. În alte situații, ei sunt informați de unitatea de învățământ printr-un mesaj scurt, pe e-mail sau whats’app.

De multe ori, cadrele didactice omit să ceară acordul scris al părinților pentru deplasare, considerând suficientă doar informarea. Iar acest lucru se află în afara legii.

Regulamentul de Organizare și Funcționare a Învățământului Preuniversitar, unul dintre actele normative de bază  în Educația românească, are prevederi clare, la articolul 108, alineatul 4:

Activităţile educative extraşcolare sunt stabilite în consiliul 
profesoral al unităţii de învăţământ, împreună cu consiliile elevilor, 
în urma unui studiu de impact, în conformitate cu opţiunile elevilor şi 
ale părinţilor, tutorilor sau susținătorilor legali, precum şi cu 
resursele de care dispune unitatea de învăţământ.

 

Cu alte cuvinte, niciun copil nu poate fi scos din grădiniță sau școală, în timpul programului, de cadrele didactice, fără ca părintele să își exprime acordul în mod explicit, în scris. Dacă unul sau mai mulți părinți refuză sau omit să își dea acest acord, unitatea școlară este obligată să le păstreze copiii la clase. Dacă un copil este rănit sau suferă vreun incident neplăcut în timpul activității extrașcolare, răspunderea penală aparține cadrelor didactice.

Mai mult alineatul 1 din articolul 108 al aceluiași act normativ pune sub semnul întrebării legalitatea în sine a organizării activităților extrașcolare cu tematică religioasă, care nu sunt menționate printre cele considerate valide ca opțiuni:

”Activitățile educative extrașcolare desfășurate în unitățile de învățământ pot fi: culturale, civice, artistice, tehnice,
aplicative, științifice, sportive, turistice, de educație rutieră, antreprenoriale, pentru protecție civilă, de educație pentru sănătate și de voluntariat.”

Regulamentul respectiv este aprobat prin ordin de ministru. El reglementează organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar, în cadrul sistemului de învățământ din România, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, și se aplică în toate unitățile de învățământ.

Ce poate face un părinte al cărui copil a fost scos din grădiniță/școală fără acordul său? În primul rând, o sesizare la conducerea unității școlare. Dacă aceasta este ignorată sau rezolvată nemulțumitor, părintele se poate îndrepta către inspectoratul școlar. Sarcina probei (adică obligația de a dovedi că acordul respectiv a existat) aparține școlii.

 

Citește și

Talk-show cu Florin Segărceanu la Avenor College: ”Să fii alături de Simona Halep este un lucru incredibil!”

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.