fbpx

ComfyHouse, proiect Erasmus+, la Școala Gimnazială nr. 79 din București

Școala Gimnazială nr. 79 din București anunță că găzduiește în intervalul 7-9 decembrie 2022 o vizită de studiu a partenerilor din Lituania și Franța în cadrul programul Erasmus+ “Comfy House”. Programul are ca subiect cooperarea școlilor pentru educația privind renovarea durabilă a clădirilor.

Potrivit anunțului făcut de școală, vizita va oferi partenerilor posibilitatea să discute despre abordările de tip STEAM în educația formală, dar și despre modalitățile de a ajuta elevii să înțeleagă mai bine conceptul de schimbare climatică.

Proiectul are în vedere realitatea tristă a schimbărilor climatice și este construit pornind de la politicile europene stabilite pentru dezvoltarea unor sisteme mai durabile, cum ar fi strategia Pactului Verde European. Obiectivul Pactului Verde este de a face Europa neutră din punct de vedere climatic în 2050. Renovarea clădirilor în scopul asigurării eficienței energetice este una dintre pârghiile pentru o tranziție catre emisii reduse de carbon, soluțiile de renovare a clădirilor prezentând un mare potențial.

Există însă o lipsă uriașă de conștientizare și înțelegere la nivel local a conceptului de renovare în scopul eficientizării energetice. Se presupune că abordarea de jos în sus pentru a înțelege conceptul va avea un impact semnificativ asupra orientării persoanelor către prevenirea schimbărilor climatice, în special în rândul celor mai tinere generații, care în 2050 vor avea în jur de 30 de ani. Prin urmare, conceptul ar trebui să fie înțeles încă din copilărie. Într-adevăr, noile discipline educaționale promovate la nivelul UE, cum ar fi STEAM, permit școlilor să stârnească interesul pentru soluțiile de eficiență energetică a caselor încă de la începutul educației.

Așadar, scopul acestui proiect este de a dezvolta un program educațional pilot care va îmbogăți cunoștințele despre impactul consumului de energie al gospodăriilor, apei și altor resurse naturale în scopul ameliorării schimbărilor climatice, prin predarea interdisciplinară a utilizării artei, a educației de mediu și a designului științific.

Mai exact, obiectivele proiectului sunt următoarele:
– Promovarea abordării STEAM în educația privind soluțiile de eficiență energetică pentru case, prin predare interdisciplinară;
– Dezvoltarea și promovarea pedagogiilor inovatoare pe teme relevante pentru mediu pentru societățile europene;
– Dezvoltarea unui parteneriat între școlile primare și sectorul terțiar, cu scopul de a promova strategii de STEAM;
– Abilitarea profesorilor în instrumentele de învățare bazate pe proiecte care traversează disciplinele STEAM;

Proiectul își propune urmăptoarele activități:
– Organizarea unei vizite de studiu;
– Crearea Hub-ului de co-working Art&ComfyHouse (aplicație internă), unde copiii din ambele școli vor colabora la prezentarea și înțelegerea noilor soluții care ar putea fi utilizate în case în scopuri de economisire a energiei, prezentări realizate prin artă (ilustrare, animare, videografie, caricatură, construire de modele, etc.), precum și sesiuni de postere, spectacole);
– Inventarul Kids4ComfyHouses – materiale de artă și educaționale, fiind pregătite de copii pe baza abordării STEAM;
– Festivaluri BioComfyHouses – organizate în fiecare dintre școli, unde copiii vor prezenta rezultatele muncii lor părților interesate la nivel local, familiilor, prietenilor, colegilor;
– Pregătirea ghidului pedagogic inovator pentru profesori cu privire la modul de introducere a abordărilor ABURULUI în activitățile lor zilnice.
Acesta este un proiect-pilot, cu o durata de 12 luni, a cărui extindere este prevăzută la nivel internațional prin intermediul granturilor de parteneriat strategic în termen de doi ani.
Școala Gimnazială nr. 79 Școala Gimnazială nr. 79 Școala Gimnazială nr. 79

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.