fbpx

Criză de profesori în mai multe țări din Europa. Mii de locuri vacante în Franța, deficit uriaș așteptat în Germania

Mai multe state din Vestul Europei se confruntă, în această perioadă cu o criză de profesori, relatează Euronews, care citează AFP.

Franța, Germania, Portugalia, Suedia și Italia se confruntă cu probleme de recrutare a profesorilor pe fondul nemulțumirilor angajaților din învățământ, amplificate în urma pandemiei de COVID.

Conform sursei citate, va exista un deficit de 25.000 de profesori în Germania până în 2025 și de 30.000 de cadre didactice în Portugalia până în 2030, conform estimărilor naționale, în timp ce în prezent există 4.000 de posturi didactice vacante în Franța.

Pentru Eric Charbonnier, expert în educație la OCDE, pandemia de COVID a dat „vizibilitate” profesiei didactice și a evidențiat problemele legate de atractivitatea acesteia.

Régis Malet, profesor de științele educației la Universitatea din Bordeaux, a declarat că penuria se datorează „nivelului scăzut al salariilor, în special în Franța, dar și deteriorării condițiilor de muncă și a statutului profesional.”

Profesoratul s-a schimbat „de la un loc de muncă cu mare valoare socială adăugată și prestigiu, la o formă de incertitudine a misiunii, de pierdere a sensului și în cele din urmă o disonanță între școală și viață”, a adăugat el.

În Franța, dificultățile de recrutare fără precedent au determinat Ministerul Educației să decaleze termenul limită pentru înscrierea la examenele de intrare în corpul profesoral din anul 2023, din cauza lipsei de candidați.

Germania, Portugalia, Suedia și Italia se confruntă, de asemenea, cu pensionări în masă, ceea ce va agrava deficitul de profesori, spune Charbonnier.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.