fbpx

CNE: Pentru Primăria Gura Șuții, echipa de fotbal a fost mai importantă decât viața unui copil

Consiliul Național al Elevilor a reacționat față de afirmațiile primarului din Gura Șuții, care a recunoscut că microbuzul școlar era folosit de echipa de fotbal, în loc de elevi. CNE îi cere premierului Viorica Dăncilă să trimită corpul de control pentru a verifica situația aplicării programului guvernamental privind transportul școlar.

Gura Șuții este comuna în care o fetiță de 11 ai a fost ucisă la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce se întorcea pe jos acasă de la școală.

Comunicatul CNE, integral:

Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor la nivel național, condamnă, cu fermitate, incapacitatea Primăriei Gura Șuții de a asigura transportul școlar pentru elevii din acea comună. De altfel, conform aspectelor prezentate chiar de către reprezentanții antemenționatei autorități publice locale, microbuzul școlar, deși avea o destinație clară, anume cea de a asigura transportul în comun pentru elevi, era folosit de către echipa de fotbal, cu bună știință.

Lipsa unui cadru care să asigure siguranța și transportul în condiții optime pentru elevii din Gura Șuții a condus la un deces, iar acest aspect nu trebuie ignorat nici de decidenții de la nivel local, dar nici de cei de la nivel central. În acest sens, reprezentanții elevilor din România solicită trimiterea corpului de control al premierului pentru a superviza și monitoriza îndeaproape modul în care este utilizat acest microbuz școlar, pentru a putea acționa în consecință.

Autoritățile publice locale tratează, încă o dată, cu o certă indiferență siguranța elevilor. Pentru reprezentanții Primăriei Gura Șuții, echipa de fotbal a fost mai importantă decât viața unui copil, iar acest lucru nu poate fi trecut cu vederea. Sistemul nostru de educație este unul bazat pe precedente. Autoritățile publice se absolvă de responsabilitatea de a garanta siguranță și condiții optime de școlarizare pentru elevii din România.

CONTEXT

Realitatea Tv a difuzat, luni seara, un interviu cu primarul din Gura Șuții în care acesta afirmă că în comuna în care o fetiță de 11 ani a fost ucisă pe drumul de la școală exista un microbuz școlar, însă era folosit pentru echipa de fotbal.

”O să îi luăm cu un microbuz școlar pe care îl avem în dotare, dar nu e folosit pentru că era pentru cealaltă școală, dar noi l-am luat înainte, ca să fim asigurați că vom avea cu ce să începem anul școlar. Nu e folosit decât așa, pentru echipa de fotbal”. a declarat primarul Constantin Dinu.