fbpx

Cîmpeanu, despre profesorii fără formare pedagogică: Un arhitect poate să predea desen tehnic?

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat, azi, de ce ministerul a inclus în proiectul noilor Legi ale educației prevederea potrivit căreia la catedră pot ajunge și persoane fără calificare pedagogică, adică fără masterat didactic sau studii psihopedagogice. Cîmpeanu a menționat mai multe categorii de profesioniști care nu au aceste calificări, dar ar putea să predea, printre care și pe arhitecți, care pot să țină ore de desen tehnic.

”Deschidem sistemul pentru accesul altor persoane. În spațiul public am văzut tot felul de interpretări. Dar vă întreb eu; odată ce am stabilit că avem nevoie de educație pentru viață, care să cuprindă module de educație financiară, cine oare este mai potrivit decât un specialist din mediul financiar-bancar, care, ghici ce, nu are DPPD-ul. N-are nici masterul didactic. Dar vrea să susțină școala. El va avea această șansă, cu condiția cerificării competențelor teoretice, pe care colegii lui, care au urmat formarea inițială, pe linie universitară, le-au certificat la nivelul universității ”, a declarat ministrul, la o dezbatere pe tema noilor legi, organizată de PNL București. 

”Al doilea modul este de educație juridică. Sunt avocați care vor să sprijine școala. N-au DPPD. Al treilea: avem educație pentru sănătate, cu componenta de educație sexuală. Avem nevoie de medici care să predea acest lucru. Nici ei nu au DPPD. Și n-au nici master didactic. Dar cred că s-ar putea pricepe să predea educație pentru sănătate. Își certifică competențele teoretice la intrare dacă vor, apoi competențele de practică pedagogică. Un arhitect credeți că e capabil să predea desen tehnic într-o școală? N-am auzit de prea mulți arhitecți care să aibă DPPD, dar cred că la desen tehnic s-ar mai pricepe. Asta înseamnă deschiderea școlii către societate. Asta înseamnă un răspuns real la criza de personal didactic”, a mai spus ministrul.

2 comments

  1. Pop spune:

    Arhitecții, economiștii, avocatiii, etc nu vor sa sprijine școala, vor bani de la ea. Sunt mulți specialiști de acest fel care nu câștiga ,dar au pe cineva in spate care sa- i propulseze in învățământ. Ca sa predai trebuie sa știi psihologie, pedagogie, metodica, și ai nevoie de multe calități pe care nu le are orice absolvent de Spiru Haret sau fără frecventa

  2. Lili spune:

    Și dacă tot vor atât de mult sa ” ajute” scoala, sa facă cursuri DPPD. Dacă sunt asa capabili, va fi foarte ușor sa le faca! Și cine stabilește ca sunt specialiști? Politicul? Mersi am înțeles ce era de înțeles!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.