fbpx

Cîmpeanu: În școlile fără cabinete și personal medical, nu are sens să fie trimise teste rapide

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat la Digi 24, că în acele școli unde nu există cabinete medicale și personal specializat nu are sens să fie trimise teste rapide.

”S-au distribuit un milion de teste, aceste teste trebuie să ajungă în școlile unde există cabinet medical și personal medical. Dacă nu există, nu are cine să le administreze, deci nu are sens să fie distribuite în școli”, a spus Cîmpeanu.

El a adăugat că, pentru astfel de situații, poate exista soluția în care școala să cheme pe cineva de la DSP care să realizeze testarea. ”Este binevenită, pentru că orice astfel de măsură micșorează riscul de transmitere în școli”, a spus ministrul.

Potrivit unei statistici din anul 2019, doar 18,6% din școlile românești au un cabinet medical general și doar 3% dispun de un cabinet medical dentar, în ciuda faptului că instituțiile de învățământ sunt obligate prin lege să asigure asistență medicală elevilor. Cel mai rău o duc institutiile de învățământ din mediul rural, la nivelul întregii țări existând doar 88 de cabinete medicale școlare, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de către Ministerul Sănătății.

El a mai precizat că, începând de săptămâna viitoare, cazurile identificate în rândul elevilor sau al personalului școlar poate fi asociat cu transmiterea în școală. ”De săptămâna viitoare, nu mai putem elimina școala”, a spus Cîmpeanu, referindu-se la faptul că numărul de cazuri identificate săptămâna aceasta a fost reprezentat de contaminări din perioada vacanței.

CONTEXT

244 de elevi și 329 de angajați din sistemul de învățământ au fost confirmați cu Covid-19, după primele patru zile de la deschiderea școlilor, informează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

Comunicatul, integral:
Incidența cumulată în rândul elevilor pe cele 4 zile de la debutul semestrului II (1 caz de elev confirmat/10.000 elevi) este mult mai mică decât în rândul populației generale. Există 8 județe în care nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în rândul elevilor (AG, BR, GR, NT, SB, SM, TL și VL).
Luând în considerare perioada de incubație, primele cazuri de Sars CoV-2 identificate în școlile din România au la bază infectarea în săptămâna premergătoare începerii școlii.
1. Nr. elevi confirmați în perioada 8-11 februarie: 244
2. Nr. clase cu activitate suspendată la data de 11 februarie : 171
3. Nr. angajați confirmați în perioada 8-11 februarie: 329
Subliniem încă o dată că în sprijinul măsurilor de prevenire a răspândirii virusului Sars CoV-2, sunt de o importanță majora triajul epidemiologic, menținerea copiilor simptomatici la domiciliu si anunțarea medicului de familie. 

cabinete

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.