fbpx

Chirica propune ca liceele din Iași să țină cursuri și sâmbăta. El revine asupra declarațiilor privind testarea generală

Primarul Mihai Chirica, propune ca liceele din Iași să organizeze cursuri și sâmbăta, la anumite discipline. Potrivit publicației Ziarul de Iași, autoritățile locale iau în calcul ca la materii precum Desen sau Sport, orele să se desfășcoare în prima zi de weekend.

Ca şi în cazul învăţământului gimnazial, principala atenţie, declară Chirica, va fi acordată celor din ani terminali din ciclul liceal. Însă, pentru toate clasele, va fi aplicată aceeaşi „reţetă”, cu împărţirea pe grupe, diminuarea duratei orei de curs, învăţarea în schimburi şi asigurarea de spaţii suplimentare cu plata chiriei şi întreţinerii. „Această situaţie am prezentat-o într-un cadru foarte general pentru că sunt şcoli care nu vor avea nicio problemă nici prin separarea socială, nici prin asigurarea învăţământului în schimburi şi nu vor trebui să părăsească spaţiile”, explică Chirica

Primarul a nuanțat declarațiile sale referitoare la testarea generală pentru depistarea COVID-19 în rândul tuturor elevilor și profesorilor din oraș.

„Problema este dacă tehnic se implică Direcţia de Sănătate Publică. Am avea nevoie de tot suportul Direcţiei de Sănătate Publică şi eu sunt convins că o să-l şi primim. Este un moment foarte important pentru noi românii. Este prima dată când începe şcoala într-o pandemie, prin urmare nu ar trebui să o lăsăm la cheremul cuiva. Dar ce facem cu primarii unor comune mici, care nu au bani nici măcar pentru lumină, apă sau gunoi? Prin urmare trebuie să fie o asumare la nivel naţional şi mi se pare un act de mare responsabilitate”, explică Chirica, care a adăugat că, în opinia lui, ar fi nevoie şi de o testare periodică. „Ne gândim şi la cât costă un tratament, versus o testare periodică. Sau cât costa un test versus o carantină. Toată această comparaţie duce spre o testare periodică care cred că ar trebui făcută”.