fbpx

Biologul François Gros, unul dintre cei care au descoperit ARN mesager, a murit

Biologul francez François Gros, care a avut o contribuție esențială la dezvoltarea geneticii, fiind unul dintre cei care au descoperit ARN mesager, a murit la vârsta de 96 de ani.

Descoperirea ARN mesager a permis, aproape 60 de ani mai târziu, o adevărată „revoluție” în tehnologia vaccinurilor, acesta fiind utilizata în premieră împotriva Covid-19, relatează Le Monde, citat de Digi 24.

Împreună cu François Jacob, François Gros a descoperit ARN-ul mesager – intermediarul molecular al codului genetic al ADN-ului – ceea ce a constituit un pas esențial în decodificarea genetică.

„Moștenirea pe care o lasă este o imensă speranță pentru umanitate”, a scris pe Twitter ministrul francez al învățământului superior și al cercetării, Frédérique Vidal.

Născut la Paris, la 24 aprilie 1925, într-o familie de „evrei nepracticanți”, François Gros s-a retras la Toulouse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fiind tot timpul „la mâna denunțurilor”, își schimba numele în mod regulat.

A fost un tânăr oarecum cu capul în nori, așa că din greșeală s-a înscris la Facultatea de Științe din Toulouse, crezând că se va înscrie la Medicină.

Pe băncile universității, a dezvoltat o pasiune pentru botanică. După eliberarea țării, s-a înscris la Sorbona, în noiembrie 1944, și a început să lucreze ca voluntar la Institutul Pasteur în 1946. Aici au fost efectuate primele cercetări asupra antibioticelor, inițiate de Alexander Flemming, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul precedent.

La acea vreme, „aproape totul era un proiect de bricolaj”: tânărul biochimist, echipat cu un vas mare plin cu acid, mergea cu autobuzul la abatoarele din Paris pentru a colecta mușchi, ficat și pancreas de vită pentru cercetările sale asupra antibioticelor, după cum el însuși a povestit la un moment dat în memoriile sale științifice.

În 1960, a reușit să identifice pentru prima dată ARN-ul mesager în laboratorul lui Jim Watson de la Harvard. În același timp, alți trei cercetători, printre care biologul francez François Jacob, făceau aceeași descoperire pe coasta de vest a Statelor Unite.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.