fbpx

Test COVID-19 cu rezultat în 5 minute, dezvoltat la University of California, sub coordonarea unei laureate Nobel

Un test COVID-19 cu rezultate foarte rapide este dezvoltat de cercetătorii de la University of California, anunță revista de specialitate Science.
Cercetătorii au folosit tehnologia de editare a genei CRISPR pentru a veni cu un test care detectează coronavirusul pandemic în doar 5 minute. Diagnosticul nu necesită echipamente de laborator scumpe și ar putea fi utilizat în cabinetele medicale, școli și clădiri de birouri.

Cercetătorii sunt coordonați de Jennifer Doudna, care a fost una dintre câștigătoarele Premiului Nobel pentru chimie de anul acesta pentru descoperirea CRISPR

„Se pare că au un test foarte solid”, spune Max Wilson, biolog molecular la Universitatea din California (UC), Santa Barbara. „Este într-adevăr destul de elegant”, afirmă omul de știință.

Diagnosticul CRISPR este doar un mod în care cercetătorii încearcă să accelereze testarea coronavirusului. Noul test este cel mai rapid diagnostic bazat pe CRISPR dezvoltat până acum. De exemplu, în luna mai, două echipe au raportat că au creat teste pentru coronavirus bazate pe CRISPR, care ar putea detecta virusul în aproximativ o oră, mult mai rapid decât cele 24 de ore necesare testelor de diagnostic convenționale.
Testele CRISPR funcționează prin identificarea unei secvențe de ARN – aproximativ 20 de baze de ARN – care este unică pentru SARS-CoV-2. Acestea fac acest lucru prin crearea unui ARN „ghid” care este complementar cu secvența de ARN țintă și, astfel, se leagă de acesta în soluție.
Doudna și colegii ei au petrecut luni de zile testând sute de ARN-uri de ghidare pentru a găsi mai multe soluții care funcționează în tandem pentru a crește sensibilitatea testului.

Premiul Nobel pentru Chimie în 2020 le-a fost acordat lui Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna, pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului”, potrivit deciziei anunțate de Comitetul Nobel.

Academia Regală de Științe din Suedia a decis să acorde Premiul Nobel pentru Chimie 2020 lui Emmanuelle Charpentier, de la Institutul Max Planck pentru Știința Patogenilor, precum și lui Jennifer Doudna, de la Universitatea din California, Berkeley, SUA.

test Covid-19

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.