fbpx

Apel public al organizațiilor civice în sprijinul voluntarilor de la școala nr. 136 din Ferentari

Mai multe organizații civice au făcut publică o scrisoare deschisă adresată consilierilor locali din Primăria Sectorului 5, prin care le cer să renunțe la ideea de a stopa programele de voluntariat derulat de 12 ani sub coordonarea lui Valeriu Nicolae.

Reamintim că Valeriu Nicolae, activist civic și fost membru PLUS, a afirmat, recent, că a primit informații potrivit cărora organizația PSD Sector 5 ar încerca să oprească voluntariatul pe care îl practică de mai mulți ani pentru copiii din școala 136, situată în cartierul Ferentari.

Prezentăm, integral, conținutul scrisorii care a fost făcută publică de grupurile civice:

DOMNILOR CONSILIERI LOCALI DIN PRIMĂRIA SECTOR 5,

Prin prezenta scrisoare deschisă, grupurile civice doresc să comunice public următoarele:

Suntem revoltați de hotărârea Primarului Sectorului 5 care a decis să interzică, începând cu 1 Septembrie, activitatea voluntarilor care ajută săptămânal peste 100 de copii marginalizați să își facă temele în spațiul pus la dispoziție de școala nr. 136 din Ferentari. Frapantă aici însă, a fost micimea umană din spatele acestui gest:

Primarul Daniel Florea, îngrijorat că Valeriu Nicolae – inițiator al programului ce lucrează de 12 ani cu peste 100 de copii în comunitatea din Ferentari – ar putea reprezenta un potențial pericol pentru funcția lui dacă ar vrea să candideze pentru pozitia de primar in sectorul său, a decis să blocheze printr-o hotărâre accesul voluntarilor și copiilor în spațiul din scoala 136, considerând că astfel îl poate șicana și intimida pe acesta. Valeriu Nicolae a declarat public de nenumărate ori că nu are nici o intenție să se mai implice în viața politică.

Primăria invocă faptul că ar urma să desfășoare în acel spațiu un program similar pentru care s-au alocat 4 000 000 de euro, program care însă este identic cu cel desfășurat acolo de Policy Center for Roma and Minorities în mod GRATUIT. Conform rapoartelor realizate de către ONG-uri și instituții oficiale, cu acei bani se pot realiza astfel de proiecte în cel puțin încă 10 școli din Ferentari unde situația copiilor e la fel de gravă.

În acest context, solicităm Primarului Sectorului 5 ridicarea imediată a interdicției impuse voluntarilor și copiilor de a mai folosi spațiul respectiv.

De asemenea, dorim să adresăm un apel direct consilierilor locali din sectorului 5, să se delimiteze de această acțiune și să respingă categoric decizia primarului Daniel Florea.

Dat fiind faptul că hotărârea Primăriei se află pe agenda ședinței de Consiliu Local care vă avea loc marți 27 august, îi rugăm pe toți consilierii locali nominalizați mai jos să ne comunice public cum se vor poziționa pe această chestiune în cursul zilei de azi, 26 august:

Birsan Mihai (PNL)
Cursaru Paul Gabriel (PNL)
Giurca Augustin Razvan (PNL)
Jelea Bogdan Ion (PNL)
Scripcaru Lucian Mihai (PNL)
Pop Claudia Ramona (PNL)
Bolos Florinel (PSD)
Coanda Mihai (PSD)
Danciu Ioan Bogdan (PSD)
Florea Cristina-Alexandra (PSD)
Matei Ion (PSD)
Matei George (PSD)
Țiganus Marian (PSD)
Papusa Valentin (PSD)
Stanciu Andreea Cristina (PSD)
Agheorghesei Emil (PDS)
Stroescu Marilena Daniela (PDS)
Vanghelie Marian Daniel (PDS)
Coroblea Cristina (USR)
Geamana Dragos (USR)
Udescu Șerbanel Mihai (USR)
Niculescu Jaqueline Christina (USR)
Pirtoaca Bogdan Sergiu (USR)
Gheorghe Ștefan (INDEPENDENT)
Lazarov Alexandru Sebastian (UNPR)
Melnic Constantin Ion (UNPR)
Ploscaru George Alexandru (UNPR)

Subliniem încă o dată că o astfel de situație e inimaginabilă într-o țară civilizată. E inacceptabil ca un om plătit din bani publici pentru a servi interesele cetățenilor să ajungă să pună în pericol viitorul a peste 100 de copii din rațiuni atât de meschine.

Grupurile civice semnatare:

#activAG Pitești
Acțiunea Civică Galați
Asociația Platforma România 100
Canada Save Roșia
Corupția Ucide
Diaspora Milano
Geeks for Democracy
Grup Civic Cetățean Implicat
Grupul Civic Madrid Ro
Grupul Protestatari pentru Democrație Londra
Inițiativa România
Reset
#REZISTENȚA
Rezistența din Diaspora
Rezist Constanța
Rezist Galați
Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România
Rezist Lyon
Rezist Marseille
Rezist Milano
Rezist Zürich
Rezist WMW
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Umbrela Anticorupție Cluj