fbpx

Am folosit testele standardizate, cu mult înainte să se vorbească despre ele

de Marcel Bartic, profesor

Despre testele standardizate

1. Nu știu cum va dori Ministerul Educației să le implementeze dar eu le-am folosit cu mult înainte să se vorbească despre ele, le-am apreciat și le voi folosi în continuare.

2. Testele standardizate nu distrug nici o creativitate. Profesorii pot distruge creativitatea. Școlile, sistemele de învățământ, politicile proaste și neinspirate pot distruge creativitatea. Testele nu.

3. Evaluare am făcut, fac și voi face și de acum înainte în toate felurile și chipurile posibile. O parte dintre evaluările mele însă, de acum înainte, vor fi digitale. Viitorul va fi digital sau nu va fi deloc.

4. La Brio am cunoscut oameni inteligenți, altruiști, onești și principiali. Profesioniști. Da, e greu de crezut că putem avea profesioniști în România. Chiar avem. Trebuie doar să acceptăm că avem nevoie de ajutorul lor. N-aș fi crezut în vecii vecilor că Ministerul Educației va accepta să folosească aceste teste. Mai degrabă, aș fi jurat că nu se va întâmpla niciodată și vom rămâne, așa cum se întâmplă de obicei cu ideile bune, în stadiul de „ce fain ar fi fost să…” În condițiile în care rata analfabetismului funcțional trece de 40% în rândurile elevilor noștri, eu cred că avem nevoie de ajutor. Disperată nevoie de ajutor.

Poate că, de fapt, de asta ne e frică, nu credeți?
Că aceste teste ne-ar putea pune în față o oglindă în care ne vom speria de ceea ce am putea vedea.

1 comment

  1. Hristu Polina spune:

    Avem nevoie de teste standardzate. Poate astfel, nu vom mai avea analfabeți funcționali angajați pe la birouri, așa cum ne lovim de ei din anii ` 80.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.