fbpx

”Spuneți poporului rus adevărul!” – Apel către jurnaliștii din Rusia, lansat de prof. Marcel Bartic

Marcel Bartic, profesor de istorie și jurnalist, a lansat un apel către jurnaliștii din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Apelul are și o variantă video, în limba engleză. Îl publicăm, integral:

Sunt Marcel Bartic, profesor de istorie și jurnalist român. Acest mesaj este adresat tuturor ziariștilor și angajaților posturilor de televiziune și radio din Rusia.

 

La ora la care vă vorbesc, în Ucraina mor zeci, sute de civili nevinovați. Femei, copii, bătrâni. Oameni care stau la coadă la pâine. Oameni care încearcă să fuga din calea gloanțelor pentru a-si salva viața. Armata rusă a bombardat școli, grădinițe, maternități și blocuri de locuințe. Peste trei milioane de ucrainieni au fugit din calea bombelor voastre. Sate și orașe întregi sunt rase de pe fața pământului. O lume întreagă vede și știe că în Ucraina, armata rusă a comis crime împotriva umanității și se face vinovată de genocid. La această oră, sunt mii de soldați ruși care au murit în Ucraina. Cadavrele lor zac pretutindeni. Au fost trimiși acolo drept carne de tun. Sunt nepregătiți, nu mai au provizii,  îngheață de frig și mor într-un război în care nu știu pentru ce luptă.

 

Singurul vinovat pentru această situație este Vladimir Putin.

 

Dar voi știți toate astea. Le știți,  n-am nici o îndoială. 

 

Poporul rus nu le știe. Pentru că voi le ascundeți adevărul.

 

Doamnelor și domnilor ziariști,

 

În 1945, după capitularea Germaniei naziste, cetățenii germani au fost duși să vadă lagărele morții. Camerele de gazare și gropile comune. A fost un șoc din care nu și-au mai revenit niciodată. În acel moment au realizat că au fost mințiți și îndoctrinați să urască. Și lor, ca și poporului rus astăzi, li s-a spus că toată lumea e împotriva lor. Și-au dat seama ca totul n-a fost altceva decât o minciună. Regimul pe care l-au susținut din toată ființa lor, au crezut în el, au fost în stare să moară pentru el, era, de fapt, un regim criminal care a distrus o lume întreagă. Un regim construit pe propagandă, cenzură și controlul presei.

 

Doamnelor și domnilor ziariști,

 

Nu armata sau serviciile secrete îl mențin la putere pe Vladimir Putin. Voi o faceți. Prin fiecare articol sau emisiune prin care ascundeți adevarul poporului rus. Prin fiecare minciuna pe care i-o spuneți. Voi purtați responsabilitatea pentru fiecare glonte, fiecare bombă care omoară oameni nevinovați în Ucraina. 

 

Cuvintele omoară oameni. Minciunile omoară oameni.

 

Poate nu va pasă de victimele din Ucraina. Poate nu vă e teamă că o lume întreagă a întors Rusiei spatele. Indiferent de cum se va termina invazia din Ucraina, un lucru e sigur. Nimeni nu va mai vrea să mai  aibă de-a face cu Rusia.

 

De un lucru totuși ar trebui sa va fie teamă. 

 

De momentul în care poporul rus va afla că l-ati mințit. 

 

Nici o dictatură nu ține la nesfârșit. Orice dictator cade la moment dat. Va cădea și Vladimir Putin. Și atunci, rușii vă vor întreba,  vă vor cere socoteală că le-ați pus această povară pe umeri. 

 

Doamnelor și domnilor ziariști, 

 

Sta în puterea dumneavoastră să opriți toată nebunia asta. Aveți un singur lucru de făcut. Să vă faceți meseria cu adevărat.

 

Spuneți poporului rus adevărul. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.