fbpx

Cîmpeanu anunță și sancțiuni, odată cu interzicerea prin lege a meditațiilor cu elevii de la clasă

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat, la Digi 24, că, atunci când interzicerea meditațiilor cu elevii de la clasă va fi reglementată prin lege, vor exista și sancțiuni.

”Cu siguranță luăm în calcul și sancțiuni pentru nerespectarea legii. Juriștii sunt cei în măsură să stabilească sancțiuni corelate cu gravitatea abaterilor”, a spus ministrul. El a precizat că acest act normativ ar putea să intre în vigoare ”foarte rapid, chiar din anul școlar 2022-2023.”

”Meditațiile se practică în orice alt stat european. Nu poți să îi interzici unui părinte care dorește o pregătire suplimentară pentru propriul copil să facă acest lucru. Pregătirea suplimentară este în interesul educației. Pe de altă parte, vrem să avem relevanța notelor și vrem să avem și respectarea condițiilor de etică în sistemul de educație. Relevanța notelor are de suferit atunci când un profesor face meditații cu elevi de la propria clasă, pe care, mai apoi, îi notează”, a explicat ministrul.

”Vă mai dau un exemplu. Și în momentul acesta profesorii sunt obligați să prezinte un plan de pregătire individualizată. Lucrul acesta din păcate nu se respectă. Și asta ne pune în fața necesității de a preciza în lege sancțiuni pe măsura abaterilor”, a adăugat Cîmpeanu.

 

Cum este reglementată în acest moment interzicerea meditațiilor cu elevii de la clasă:

 Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, aprobat prin ordin de ministru și publicat în Monitorul Oficial, prevede, la articolul 5, ”interzicerea oricăror activități care generează corupție”. Printre acestea, la punctul IV, sunt menționate explicit  ”meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat”.
Celelalte activități interzise enumerate în Codul etic sunt următoarele:
(i) fraudarea examenelor;
(ii) solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obținerii de către beneficiarii direcți ai educației de tratament preferențial ori sub amenințarea unor sancțiuni, de orice natură ar fi acestea;
(iii) favoritismul.
Ordinul de ministru nu prevede, însă, sancțiuni specifice pentru încălcarea normelor respective.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.