fbpx

Al treilea subiect la Limba română, eliminat din modelele pentru Evaluarea Națională publicate de MEC

subiect

Noul model  al probei de Limba română pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională conține doar două subiecte, spre deosebire de varianta anterioară, care includea trei subiecte.

Formatul probei rămâne cel inspirat din testele PISA.

Noile modele de subiecte pot fi accesate aici.

În varianta publicată pe 17 iulie, al treilea subiect conținea elemente din modul clasic de formulare a subiectelor în anii trecuți. Punctul de pornire era o poezie a lui Nicolae Labiș, iar una dintre cerințe este realizarea unei compuneri despre iubirea pentru natură.

Pe 8 septembrie,ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat la Digi 24, că Evaluarea Națională 2021 va avea în continuare subiecte formulate pe model PISA, însă gradul de dificultate al acestora ar putea fi revizuit.

”Vom păstra această structură dar vom revizui și vom veni în sprijinul elevilor și profesorilor cu modele. Pregătim un calendar de simulări pentru Evaluarea Națională. Eu zic că vom avea rapid niște rezultate, cam în patru ani de zile sper să se îmbunătățească rezultatele României la testele PISA. Participăm în continuare la aceste teste și pentru prima dată vom da și noi, ca și celelalte state, testele pe suport electronic. Până acum le dădeam pe hârtie”, a spus Anisie. Ea a explicat că ideea de modificare a gradului de dificultate a venit în urma consultării cu asociațiile de părinți.

”Au fost voci care au spus că gradul de dificultate este prea mare”, a explicat ministrul.

Programul OECD-PISA evaluează în ce măsură elevii aflaţi aproape de finalul educaţiei obligatorii deţin unele dintre competenţele-cheie, cunoştinţele şi deprinderile de bază esenţiale atât pentru continuarea studiilor, cât şi pentru participarea deplină la viaţa socială sau pentru integrarea pe piaţa muncii.

Centrul de Evaluare și Analize Educaționale anunțase încă din luna martie că subiectele vor fi regândite, astfel încât să includă competențele tip PISA.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *