fbpx

Adolescenta care le-a spus liderilor de la Davos că ”ne-a luat foc casa”, nominalizată la Premiul Nobel

Greta Thunberg, adolescenta suedeză în vârstă de 16 ani care le-a atras atenția politicienilor și magnaților din Forumul de la  Davos că ”ne-a luat foc casa”, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.

”Sunt onorată și foarte recunoscătoare pentru nominalizare”, a declarat tânăra.

Anunțul a fost făcut de publicația britanică The Guardian.

Greta Thunberg a început un protest de una singură, în luna August, însă a reușit să convingă oameni din peste 1600 de orașe din toată lumea să i se alăture, în mișcarea Greva Tinerilor pentru Climă. Aceasta va avea un protest trans-național chiar vineri, pe 15 martie.

Thunberg este activistă pe teme legate de ecologie și a reușit să creeze un impact puternic prin discursul său de la Forumul Economic de la Davos.

”Ne-a luat foc casa. Nu vreau speranța voastră. Vreau să intrați în panică și să faceți ceva!”, le-a transmis ea liderilor politici, patronilor de presă și oamenilor de afaceri care au participat la reuniune.

”La Davos, oamenilor le place să vorbească despre succes, dar succesul financiar vine cu o notă de plată și, în privința climei, am eșuat. Iar dacă nu recunoaștem eșecurile sistemului nostru, vor exista suferințe de nedescris”, a spus activista. Ea a respins observațiile obișnuite, potrivit cărora schimbările climatice reprezintă un subiect complex, explicând că nu mai are răbdare ca adulții să îi explice că reforma structurală este dificilă, sensibilă și complicată, că are nevoie de timp și că nimic în viață nu este alb sau negru. ”Asta este o minciună”, a replicat Greta Thunberg. ”Ori împiedicăm temperaturile globale să crească cu 1.5 grade Celsius, ori nu facem asta. Ori evităm reacțiile în lanț din ecosistemele care se dezintegrează, ori nu facem asta. Este exact alb sau negru. Acum, avem cu toții o alegere: putem să acționăm pentru a transforma lucrurile sau putem continua ca și până acum și să eșuăm”, a fost mesajul activistei, prezentat și pe pagina de internet oficială a reuniunii.