fbpx

”Ne-a luat foc casa!” Mesajul unei tinere de 16 ani, la Forumul Economic de la Davos

Sursă imagine: https://www.weforum.org/

Greta Thunberg este o adolescentă suedeză în vârstă de 16 ani, activistă pe teme legate de ecologie, care a reușit să creeze un impact puternic prin discursul său de la Forumul Economic de la Davos.

”Ne-a luat foc casa. Nu vreau speranța voastră. Vreau să intrați în panică și să faceți ceva!”, le-a transmis ea liderilor politici, patronilor de presă și oamenilor de afaceri care au participat la reuniune.

”La Davos, oamenilor le place să vorbească despre succes, dar succesul financiar vine cu o notă de plată și, în privința climei, am eșuat. Iar dacă nu recunoaștem eșecurile sistemului nostru, vor exista suferințe de nedescris”, a spus activista. Ea a respins observațiile obișnuite, potrivit cărora schimbările climatice reprezintă un subiect complex, explicând că nu mai are răbdare ca adulții să îi explice că reforma structurală este dificilă, sensibilă și complicată, că are nevoie de timp și că nimic în viață nu este alb sau negru. ”Asta este o minciună”, a replicat Greta Thunberg. ”Ori împiedicăm temperaturile globale să crească cu 1.5 grade Celsius, ori nu facem asta. Ori evităm reacțiile în lanț din ecosistemele care se dezintegrează, ori nu facem asta. Este exact alb sau negru. Acum, avem cu toții o alegere: putem să acționăm pentru a transforma lucrurile sau putem continua ca și până acum și să eșuăm”, a fost mesajul activistei, prezentat și pe pagina de internet oficială a reuniunii.

Forumul Economic de la Davos este o reuniune anuală, la care participă şefi de state şi de guverne, experți, reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale și miliardari, pentru a dezbate situația economiei mondiale.

Anul acesta, reuniunea a numărat peste 3.000 de invitați din peste 100 de țări.

Pe agendă s-au aflat discuții despre globalizare, dar și despre impactul schimbărilor climatice.