fbpx

5 motive să mergi cu copilul la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

de Oana Dobre-Dimofte, fondator Educație Privată

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a ajuns, deja, la ediția cu numărul 26. Așa cum povestesc organizatorii pe pagina de internet a festivalului, ”în 1993, un grup condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotărât să dăruiască orașului un Festival de teatru. Un demers pornit exclusiv din dragostea de oraș, dragostea de teatru și dorința de a oferi comunității un reper, un motiv de mândrie și bucurie.

Era martie şi erau troiene de zăpadă. Pentru mulţi cei care nu văzuseră zăpadă decât în filme, România părea o ţară fascinantă. La primele ediţii, oaspeţii au purtat usturoi în buzunare, pentru a se proteja de vampiri. Totuşi, marile spectacole ale teatrului românesc şi ale teatrelor invitate din afara ţării au făcut ca Festivalul să fie remarcat în peisajul cultural internaţional.”

Fiecare ediție se desfășoară sub genericul unor teme generoase în jurul cărora se face planificarea artistică. Anul acesta, tema aleasă a fost ”Arta de a dărui”.

Până pe 23 iunie, FITS îi așteaptă pe toți cei care își doresc o experiență cu adevărat memorabilă. Noi te încurajăm să o împarți cu copilul tău, indiferent ce vârstă are, pentru că îi vei dărui nu doar bucuria de a cunoaște arta într-o formă foarte prietenoasă, ci și câteva elemente de educație. De la cei mai mici, care se bucură de paradele stradale, până la adolescenți deja inițiați în arta dramaturgică, fiecare va avea parte de o parte din bucuria pe care acest festival o aduce. Iată câteva motive care te vor încuraja să mergi împreună cu fiul sau cu fiica ta la festival:

1. Evident, primul dintre acestea este teatrul însuși. A cunoaște această artă de la vârste cât mai mici  face parte din evoluția spirituală a fiecăruia. Indiferent dacă se desfășoară în ”templu” (sala de spectacol) sau vorbim de o reprezentație stradală, teatrul înseamnă pentru mulți copii dragoste la prima vedere. Și este o dragoste care îi va îmbogăți viața copilului tău pentru mult, mult timp de acum înainte. Ține cont, însă, de recomandările referitoare la vârstă pentru fiecare spectacol în parte.

2. Orașul Sibiu este mai mult decât un decor pentru FITS. Clădirile medievale din centru, bisericile cu istoria lor fascinantă, Piața Mare mereu veselă și plină de oameni, toate acestea sunt, de fapt, o parte din spiritul festivalului. Dacă fiul sau fiica ta nu au fost vreodată la Sibiu, FITS este cea mai bună ocazie să schimbi acest lucru.

3. Componenta civică a evenimentului. Dincolo de spectacole, de decoruri sau de muzică, FITS este și un excelent exemplu de voluntariat. În fiecare an, sute de tineri îmbracă tricoul de voluntari și muncesc benevol pentru a produce, împreună cu organizatorii, încă o ediție impecabilă. Dacă ai un copil care se apropie de vârsta adolescenței, FITS este o bună oportunitate de a afla că voluntariatul este frumos și reprezintă un efort în care merită să își investească timpul liber. 

4. Momentele originale, pe care nu le va mai experimenta prea curând în altă parte. Un concert de gospel sau un recital de fado într-o biserică reformată calvină? Un alt concert în sinagogă? Fanfara tunicilor roșii din Yorkshire în Piața Mare? ”Pescărușul”, în regia lui Andrei Șerban, jucat în sala de sport a unui Colegiu Național? Toate acestea fac parte din programul de anul acesta și sunt, cu adevărat, momente despre care vei putea povesti, multă vreme de acum înainte. Așa cum și copilul tău le va relata prietenilor săi și poate chiar îi va convinge că teatrul este foarte cool.

 

5. ”Bula” de civilizație. În fiecare seară, după terminarea programului, străzile Sibiului rămân impecabil de curate, chiar înainte să ajungă serviciile de salubrizare. Mai mult, din centru și până la marginea orașului, vei constata că locuitorii chiar își doresc să păstreze curățenia. O hârtie aruncată pe jos reprezintă o raritate pentru sibieni. Un alt lucru care merită observat este felul în care Sibiul a reușit să își conserve și să își restaureze clădirile de patrimoniu sau chiar casele vechi. Este un bun exemplu pentru copilul tău că de noi toți depinde cât de curat, frumos și civilizat este orașul în care trăim.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.