fbpx

Principiile Bellagio: Cea mai frumoasă definiție a apei și a responsabilității în relația cu ea

Aproape toată lumea a văzut, măcar o dată, imagini cu spectaculoasele fântâni arteziene din fașa hotelului Bellagio, din Las Vegas. Imaginea apei care dansează a devenit celebră pe tot globul. Cel puțin la fel de cunoscute ar trebui să fie și Principiile Bellagio. Legătura dintre ele și show-ul acvatic din Las Vegas este una simplă, dar esențială: apa. Felul în care o utilizăm și ne bucurăm de ea, modul în care îi creăm și protejăm infrastructura care ne ajută să o folosim și cât de responsabili suntem în relația cu ea.

Problema accesului la apă potabilă este una dintre cele mai serioase chestiuni la nivel global. Felul în care gestionăm resursele acvatice de pe Terra ne va afecta nu doar calitatea vieții, ci și planeta însăși, pe termen mediu și lung. În urmă cu aproape 20 de ani, liderii politici mondiali au simțit că a venit momentul unei declarații comune, care să fie baza reglementărilor naționale pe tema canalizării.

Principiile Bellagio în localitatea cu același nume din Italia, au fost prezentate în noiembrie 2000, în cadrul celui de al 5-lea Forum Mondial, unde s-a vorbit despre „Canalizarea durabilă”. Iată care sunt acestea:

  • Demnitatea umană, calitatea vieţii şi securitatea mediului, la nivelul gospodăriilor ar trebui sa fie în centrul abordărilor canalizării;
  • Conform principiilor unei bune guvernări, deciziile trebuie să implice toate părţile interesate şi, în special, consumatorii şi prestatorii de servicii;
  • Deşeurile ar trebui să fie considerate o resursă, a cărei gestiune trebuie să reprezinte un tot unitar şi să fie parte integrantă din procesele de gestiune integrată a resurselor de apă, a fluxurilor de nutrienţi şi de deşeuri;
  • Problemele de canalizare trebuie să înceapă cu propriile noastre obiceiuri, pentru a proteja mediul înconjurător şi pentru a nu se extinde asupra comunităţii. Trebuie să începem cu obiceiurile din familie, să continuăm apoi cu cele ale vecinilor noştri, ale întregului cartier, ajungând până la sector şi oraş.

Fiecare dintre cele patru principii reprezintă nu doar o declarație politică, ci are mare legătură cu felul în care fiecare dintre noi acționăm în fiecare zi. O canalizare folosită responsabil este un bun comun și un semn de respect pentru viața însăși, care nu poate exista fără acest element prețios: apa.

În anul 2017, Principiile au fost actualizate. În preambulul respectivului document, găsim una dintre cele mai frumoase și mai complete descrieri ale apei.

”Apa este prețioasă, fragilă și periculoasă. Poate să susțină sau să distrugă. Apa, în combinație cu pământul, aerul și energia reprezintă fundamentul vieții, al societăților și al economiilor. Apa este mai mult decât o substanță. Poartă cu sine multiple valori și înțelesuri. Ele sunt exprimate în termen spirituali, culturali și emoționali și sunt regăsite în moștenirea de patrimoniu prin limbaj, norme și artefacte. Acestea reflectă percepțiile profunde, nevoia de conectare și de participare a întregii societăți. A face apa disponibilă pentru diversele sale utilizări necesită instrumente și instituții care să o transforme dintr-o resursă naturală într-un element care oferă diverse serviicii, și, apoi, să o recupereze și să o returneze în siguranță în natură. Apa și sursele sale trebuie să fie respectate, pentru că, dacă sunt neglijate, ea are puterea să facă rău, să despartă sau chiar să distrugă societăți.”

 

 

Apa Nova și Educație Privată au dat startul unei campanii de informare pe tema utilizării corecte a rețelei de canalizare. Este o campanie destinată atât celor mici, cât și părinților, pentru că fiecare poate afla ceva nou și util despre faptul că, atunci când ne comportăm responsabil, rezultatul este o viață mai bună, pentru noi toți.

Citește și

Tu folosești corect rețeaua de canalizare? Iată de ce ar trebui să îți pese de acest lucru!

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.