fbpx

22 septembrie 1791: Se naște fizicianul Michael Faraday

Fizician și chimist englez, Faraday a fosy unul dintre oamenii de știință ale cărui experimente au contribuit mult la înțelegerea electromagnetismului.

Și-a propus producerea curentului electric cu ajutorul magnetismului, experiențe pe care le-a început în anul 1821, terminându-le cu succes în anul 1831. Experiențele lui au completat cercetările fizicianului și matematicianului francez André Marie Ampère referitoare la forțele electromagnetice, reușind rotirea unui circuit parcurs de un curent electric într-un câmp magnetic. Practic, a descoperit principiul de funcționare a motorului electric cu magneți permanenți.

În anul 1831, și-a finalizat cu succes cercetările privind inducția electromagnetică, reușind să realizeze conversia electromecanică a energiei și să enunțe Legea inducției electromagnetice.

Faraday a arătat, după o serie de experimentări, că electricitatea se obține prin inducție, prin frecare, pe cale chimică sau termoelectrică.

A propus reprezentarea câmpului magnetic prin linii de forță (sau linii de câmp) și a arătat că acțiunile electrice și magnetice se transmit din aproape în aproape, cu viteză finită.

Faraday a demonstrat că noțiunile de câmp electric și câmp magnetic pe care le-a introdus ca forme de existență a materiei, stau la baza interpretării materialiste a fenomenelor electomagnetismului. Au fost dezvoltate de James Clerk Maxwell, cunoscute ca ecuațiile lui Maxwell.

A elaborat teoria electrizării prin influență și principiul ecranului electrostatic (sau cușca lui Faraday), enunțând astfel legea conservării sarcinii electrice (1843). Mai târziu, în 1846, arată că energia electrostatică este localizată în dielectrici.

Ultimele sale cercetări arată acțiunea câmpului electric asupra luminii polarizate sau efectul de polarizare rotatorie a luminii în câmp magnetic.

Ca prețuire a cercetărilor sale și a contribuției sale în fizică, denumirea unității de capacitate se numește “Farad”, iar numărul care exprimă cantitatea de electricitate necesară depunerii prin electroliză a unui atom-gram dintr-un element – “constanta lui Faraday”.

Sursă informații: Wikipedia.

Citește și

21 septembrie 1971: Se naște ”Bubble Boy”