fbpx

23 septembrie 1869: Se naște ”Mary Tifoida”

Pe numele ei adevărat Mary Mallon, cea supranumită ”Mary Tifoida” a fost cea mai faimoasă purtătoare din istorie a bacilului care cauzează febra tifoidă. Ea a trăit la începutul secolului XX în New York și a contaminat 51 de oameni cu boala respectivă. dintre care trei au murit. Alte câteva sute de cazuri i-au fost atribuite indirect.

În 1904, izbucnirea epidemiei de febră tifoidă în Oyster Bay, Long Island, i-a uimit pe oamenii de știință ai vremii, deoarece aceștia credeau că au eradicat boala. În cele din urmă, aceștia și-au dat seama că bacteria patogenă  era răspândită de Mary Mallon, care era o purtătoare imună la Salmonella typhi, bacilul care cauzează febra tifoidă. Meseria ei era de bucătăreasă și a fost angajată la mai multe familii bogate din zonă. Faptul că manevra direct mâncarea a produs îmbolnăvirea mai multor membri ai respectivelor familii.  Potrivit unor relatări din presa vremii, Mary a fost de mai multe ori izolată de autoritățile de sănătate publică, dar s-a întors la meseria sa.

mary febră tifoidă

Cazul ei a demonstrat că o persoană poate fi purtător asimptomatic și a schimbat substanțial regulile de prevenție din Codul de sănătate publică al SUA.

Mary nu a murit de febră tifoidă, ci din cauza unui atac cerebral, pe 25 decembrie 1932.

febra tifoidă

Febra tifoidă este o afecțiune acută ce apare în urma contactării bacteriilor Salmonella typhi sau Salmonella paratyphi, cea din urmă provocând forma severă a bolii.

Agentul patogen se regăsește în apa contaminată sau în hrană și se transmite prin consumul lichidelor și al alimentelor contaminate, ca apoi să se răspândească de la bolnavi către persoanele sănătoase.

Febra tifoidă este caracteristică în prezent anumitor zone ale lumii, precum Mexicul, America de Sud, India, Pakistan sau Egipt, epidemia fiind alimentată de condițiile insalubre de viață și nerespectarea normelor elementare de igienă. La nivel internațional, febra tifoidă afectează peste 21 de milioane de oameni anual, iar circa 200.000 dintre aceștia mor din cauza infecției.

Citește și

22 septembrie 1791: Se naște fizicianul Michael Faraday

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.