fbpx

21 septembrie 1971: Se naște ”Bubble Boy”

Sursă foto: Daily Mail

Cunoscut ca ”David” sau ”Bubble Boy”,  este pacientul american care a trăit toți cei 12 ani ai vieții sale într-o ”bulă” sterilă de plastic, al cărei scop era să îl protejeze de orice infecție. Copilul se născuse cu o boală genetică, sindromul  imonodeficienței combinate severe (SCID). Numele complet al băiatului era David Vetter, însă presa s-a abținut să îl publice în forma completă în timpul vieții sale.

Sindromul SCID sau imunodeficiență severă combinată fiind o afecțiune imunitara ereditară. Cauzele SCID-ului sunt o serie de anomalii genetice, aflate în mod special pe cromozomul X. Mai multe tipuri de infectii recurente sunt frecvente la pacientii cu SCID. In plus, ei au predispozitie pentru meningita, pneumonie, rujeola, varicela, candida orala, afectiuni virale respiratorii, boli sanguine. Afectiunile sistemului imunitar la copiii cu SCID devin evidente in jurul varstei de 3 luni.
Carol, mama lui David, nu a putut să-l atingă niciodată, iar medicii ajungeau la el pentru a-l hrăni sau trata prin intermediul unor mănuși speciale atașate balonului.

Părinții au încercat să-i facă băiatului o copilărie fericită atât cât li se permitea, oferindu-i jucării și lucruri specifice copilăriei, toate sterilizate în prealabil (sursă: Cyd.ro)

NASA i-a creat copilului un costum special, cu ajutprul căruia a putut să iasă, pentru prima dată, din bula de plastic.

bubble boy

Boala a fost făcută faimoasă datorită filmului „Băiatul din balon” din 1976, a cărui poveste a fost inspirată de vieţile lui David Vetter şi Ted de Vita, un alt băiat cu un caz asemănător.

”Bubble Boy” a murit după un transplant de celule stem eșuat, despre care se spera că îi va salva viața.  Celulele proveneau din măduvă prelevată de la sora sa. Cu toate că fusese testată, aceasta conținea, fără să își dea nimeni seama, virusul Epstein-Barr. David a murit din cauza unui limfom Burkitt și astfel s-a descoperit că și un virus poate cauza cancer.

Ultimele 15 zile din viață le-a trăit în afara bulei de plastic.

Citește și

20 septembrie 1853: Este vândut primul ascensor modern

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.