fbpx

1 mai 1543: Copernicus publică „The Little Commentary”

https://www.famousscientists.org/nicolaus-copernicus/

Nicolaus Copernicus este versiunea latină a numelui celebrului astronom, nume pe care  pe care l-a și folosit mai târziu, numele real fiind Nikolaj Kopernik sau Nicolaus Koppernigk.

Nicolaus Copernicus s-a născut la 19 februarie 1473 în Torun, Polonia. A studiat mai multe domenii și era cunoscut că vorbește mai multe limbi străine. Tatăl lui Copernic a murit când avea zece ani, dar unchiul său a fost cel care i-a asigurat o bună educație.

casa în care s-a născut Nicolaus Copernicus

Primele studii le-a făcut la școala din Torun, iar în 1492 intră la studii superioare la Universitatea din Cracovia, unde a studiat matematica, retorica, gramatica, poetica și și-a cultivat pasiunea pentru studiul astronomiei. La 20 de ani obține titlul de doctor în aceste științe.

La încheierea studiilor, în 1496, pleacă în Italia, unde în 1497 începe să studieze medicina și dreptul canonic la Universitatea din Bologna, prima universitate din Europa, aprofundând și studiul literaturii clasice

Copernic a scris Comentariolus , care se traduce ca un „the little Commentary/Mic Momentariu”, înainte de 1514. În această carte de 40 de pagini, și-a expus ideile despre structura și natura universului. La acel moment, oamenii credeau în modelul geocentric: Pământul era în centrul universului și în toate celelalte corpuri celeste, cum ar fi planetele, stelele, lunile și Soarele, orbite în jurul Pământului. În această lucrare, Copernic a susținut că acest lucru a fost incorect și că Soarele se afla la sau aproape de centrul universului. 

The Little Commentary conține șapte axiome pe care Copernicus își va baza concluziile studiilor sale și nimic altceva:

  1. Nu există un singur centru în univers.
  2. Centrul Pământului nu este centrul universului.
  3. Centrul universului este aproape de soare.
  4. Distanța de la Pământ la Soare este imperceptibilă în comparație cu distanța până la stele.
  5. Rotația Pământului explică aparenta rotație zilnică a stelelor.
  6. Aparent, ciclul anual al mișcării soarelui este generat de mișcarea pământului  în jurul lui.
  7. Mișcarea retrogradă a planetelor este cauzată de mișcarea Pământului de la care se observă.

La scurt timp după publicarea lucării Copernicus a suferit un accident vascular cerebral, iar după două luni de comă a murit.

Catedrala Frombork

Până în 2005, mormântul lui Copernic nu a fost cunoscut. Rămășițele omenești ale marelui astronom au fost găsite întâmplător, ca urmare a unor săpături arheologice. Autenticitatea lor a fost stabilită prin rezultatele examinării ADN. Copernic   este înmormântat în Catedrala din Frombork


Dacă ai ajuns aici, poate te interesează și:

Tudor Galos: Țeapa cu tabletele

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.