fbpx

Un pic pe tabletă, un pic pe telefon

Copiii petrec foarte mult timp cu „reprezentanții“ celei mai noi tehnologii. Le place mult să se joace pe tablete și pe telefoane, dar este acesta un timp de calitate pentru ei, mai ales că este și unul foarte îndelungat? 

Pe copilul care citește patru-cinci ore la rând îl rogi să mai iasă la aer, să mai stea de vorbă, să se vadă un pic și cu prietenii, te îngrijorezi ca părinte să-l vezi stând ore-n șir cu ochii într-o carte. Sau, mă rog, așa pățeam noi. Copiii noștri citesc destul de puțin, așa că nici timpul dedicat lecturii nu reprezintă vreo parte prea serioasă din puzzle-ul unei zile. Totuși, atunci când copiii citesc mult, părinți au și în zilele noastre obiceiul de a-i invita să mai facă și altceva, să nu „anchilozeze“.

Dar ne-am obișnuit să-i vedem încă de mici cu ochii în tablete și în telefoane, asta fiindcă deja copiii de doi-trei ani știu să butoneze telefoanele părinților și tot cam atunci primesc în dar prima tabletă. Să se joace. Și, da, se joacă  și le place atât de mult această joacă, încât nu le mai trebuie altceva. Pentru că acest mod de petrecere a timpului liber dă dependență.

Și, ca întotdeauna când apare dependența, apar și consecințele ei: copilul nu mai doarme bine, ba chiar nu mai vrea să meargă la somn, este mult mai irascibil, plânge din nimic și îndeosebi atunci când este privat de tabletă sau de telefon. Intră efectiv în sevraj. Dacă îi iei tableta sau telefonul, nu te mai poți înțelege cu el. Suferă ca și cum ar fi fost abandonat.

Sigur, suntem foarte obosiți când venim de la serviciu, sigur, avem și noi viețile noastre, nu suntem doar părinți, însă copiii care dezvoltă dependență de tabletă și de telefonul mobil nu se vor dezvolta mental și afectiv armonios pentru că ambele orizonturi le sunt îngustate exact de acest tip de dependență. Micuții au nevoie de activități în aer liber, de jocuri potrivite vârstei mici, multe dintre aceste jocuri îi includ pe părinți, au nevoie să li se spună povești, să coloreze, să deseneze, să facă sport sau pur și simplu să se tăvălească prin iarbă sau să facă tumbe în casă. Sau, de ce nu?, să danseze. Și părinților le va face bine o porție de dans în fiecare seară, le va atenua oboseala de peste zi, oricât ar părea de paradoxal. Vor dormi și ei, și copiii neîntorși și vor fi pregătiți să primească bucuroși ziua care vine după somnul cel bun.