fbpx

SURSE Marilen Pirtea, printre favoriții pentru a prelua Ministerul Educației

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, este printre favoriții din PNL pentru a prelua funcția de ministru al Educației, au declarat surse guvernamentale pentru Educație Privată.

Pirtea este, în acest moment, și consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă.

Pe lista discutată în PNL se mai află și alte nume posibile, inclusiv consilierul prezidențial Ligia Deca, fostul ministru Monica Anisie sau prorectorul Universității din București, Sorin Costreie. O decizie nu a fost, încă, luată, la nivelul conducerii PNL.

UPDATE

Burduja preia interimatul la Educație, luni. Noii favoriți pentru funcție

În urmă cu două zile, Marilen Pirtea i-a luat apărarea lui Sorin Cîmpeanu, în contextul acuzațiilor de plagiat. Într-o declarație acordată publicației Libertatea, Pirtea a spus că Sorin Cîmpeanu ”nu a avut beneficii în urma acelor materiale, n-au fost folosite la promovări, la absolut nimic. Nu s-ar include într-o zonă de plagiat”.

Potrivit unui articol publicat de Emilia Șercan în PressOne, mai multe articole ştiinţifice semnate în perioada 2008-2015 de profesorul universitar doctor Marilen Pirtea, prezintă mari suspiciuni de plagiat. 

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia, în această seară, din funcția de ministru al Educației și a anunțat această decizie pe pagina sa de Facebook.

Anunțul ministrului:

Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.
Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.
Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.