fbpx

Studiu publicat în Lancet: Hidroxiclorochina crește riscul de moarte la pacienții infectați cu COVID 19

sursa foto AP Photo/John Loche

Un studiu făcut pe  96.000 de pacienți infectați COVID 19 arată că pacienții tratați cu hidroxiclorochină au suferit  dereglări de ritm cardiac, crescând astfel riscul de deces față de cei cărora nu li s-a administrat „medicamentul minune” promovat de Președintele American Donald Trump.

Studiul, publicat astăzi în Lancet Medical Journal, reprezintă, până în prezent, cea mai mare analiză  a riscurilor și beneficiilor tratării pacienților infectați cu covid-19 cu medicamente antimalarice. Studiul se bazează pe o analiză retrospectivă a datelor medicale, nu pe un studiu controlat în care pacienții sunt împărțiți la întâmplare în grupuri de tratament – metodă considerată ca fiind standard în testarea medicamentelor. Chiar și așa, luând în considerare cantitatea uriașă de date medicale analizate, studiul este considerat relevant de câțiva oameni de știință. 

Dr. Eric Topol, cardiolog și director al Scripps Research Translational Institute

Puteam accepta ca hidroxixloroichina să ofere niciun beneficiu pacienților infectați cu COVID 19, dar studiul arată că, mai rău, poate afecta starea de sănătate a acestora” declară pentru Washington Post, Eric Topol, cardiolog și director al Scripps Research Translational Institute. „Dacă a existat vreodată speranță pentru acest medicament, acest studiu a îngropat-o definitiv” a mai spus acesta.

David J. Maron

David Maron, director al secției de Cardiologie Preventivă la Facultatea de Medicină a Universității Stanford, a spus tot pentru Washigton Post că „analiza acestui studiu arată că nu există niciun motiv de optimism în folosirea hidroxycloochinei  în prevenirea sau tratarea infecției cu COVID-19”.

Studiile anterioare nu au găsit, de asemenea, nicio dovadă a eventualelor beneficii în tratatrea cu hidroxiclorochină a pacienților infectați cu  COVID-19, ba dimpotrivă au existat rapoarte medicale care susțineau apariția unor probleme cardiace periculoase asociate cu utilizarea sa. Drept urmare, Administrația Alimentelor și a Medicamentelor din SUA (FDA) a avertizat luna trecută împotriva utilizării medicamentului în afara mediului spitalicesc sau a studiilor clinice.


Noua analiză – realizată de Mandeep Mehra, profesor de la Harvard Medical School și medic la Brigham and Women’s Hospital, și specialiști  din alte instituții medicale – a inclus pacienți testați pozitiv pentru COVID-19 și care au fost internați în perioada 20 decembrie 2019 – aprilie 14, 2020, la 671 de centre medicale din întreaga lume. Vârsta medie a fost de 54 de ani, iar 53 la sută au fost bărbați. Au fost excluși cei care se aflau pe ventilatoare mecanice sau au primit remdesivir, un medicament antiviral fabricat de Gilead Sciences care a dat rezultate în scăderea timpilor de recuperare.


Aproape 15.000 din cei 96.000 de pacienți din analiză au fost tratați cu hidroxicloroquina sau cloroquina sau în combinație cu un tip de antibiotice bacteriostatice cunoscute sub numele de macrolide, cum ar fi Azitromicina, în 48 de ore de la diagnostic.

Diferența dintre pacienții care au primit medicamente antimalarie și cei care nu a fost izbitoare. Pentru cei cărora li s-a administrat hidroxiclorochina, a existat o creștere a riscului de mortalitate cu 34% și un risc crescut de 137 % de aritmii cardiace grave. Pentru cei cărora li s-a administrat cocktailul susținut de Trunp,  hidroxiclorochină și un antibiotic, a existat un risc de deces crescut cu 45% și un risc crescut de 411% de aritmii cardiace grave. Cei cărora li s-a administrat cloroquina au avut un risc crescut de 37% de deces și un risc crescut de 256 % de aritmii cardiace grave. Pentru cei care au luat cloroquina și un antibiotic, a existat un risc de deces crescut cu 37% și un risc crescut de 301 %  de aritmii cardiace grave.

Cardiologul Steven Nissen de la Cleveland Clinic a declarat că noile date, combinate cu informațiile din studii anterioare, sugerează că medicamentul „poate fi dăunător și că nimeni nu ar trebui să-l ia în afara unui studiu clinic”.

Concluziile noului studiu nu trebuie neapărat extrapolate la persoanele care suferă de o formă ușoară și stau acasă sau la cei, cum ar fi Trump, care iau antimalarice ca măsură profilactică.

Scisoarea medicului Sean P. Conley de la Casa Albp despre utilizarea hidroxiclorochinei de către Președintele Trump (Jon Elswick/AP)

Președintele  american a uimit mai mulți medici la începutul acestei săptămâni, când a spus că ia o pastilă „în fiecare zi” – în ciuda avertismentelor FDA că utilizarea medicamentului ar trebui să fie limitată la cei internați în spital sau care participă la studiile clinice.

Un studiu amplu efectuat de specialăștii din domeniul sănătății care examinează utilizarea hidroxiclorochinelor ca măsură preventivă împotriva covid-19 se află în lucru, dar rezultatele încă nu au fost anunțate.

Articolul original din Washigton Post aici.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *