Decizie oficială: Guvernul Dăncilă taie un miliard de lei din bugetul Educației

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Educația va pierde un miliard de lei la rectificarea bugetară.

Reducerea cu aproximativ 1 miliard de lei la bugetului ministerului Educației se referă în principal la programul ”Merg la școală” care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an.

De asemenea sunt analizate cheltuielile de personal care au fost supraestimate inițial. Fondurile prevăzute după rectificare asigura plata salariilor până la sfârșitul anului, a titlurilor executorii și aplicarea legii numărul 85/2016”, a spus Dăncilă.

Ea susține, însă, că Educația va beneficia, în continuare, de fonduri mai mari cu 42,4% față de anul 2018. ”Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate, vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare”, a precizat Dăncilă.

„În ședința de guvern de astăzi vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanțelor l-a prezentat în prima lectură în ședința precedentă. Așa cum am spus și data trecută este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor și tuturor indemnizațiilor sociale, pentru buna funcșionare a tuturor instituțiilor, cât și pentru continuarea investițiilor în domeniile prioritare.”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern.

Potrivit postului de televiziune Digi 24, proiectul de rectificare este criticat de cei din ALDE și a stârnit discuții aprinse între partenerii din coaliție. ALDE a amenințat cu ruperea coaliției în cazul în care proiectul de rectificare nu va fi modificat. Surse politice susțin că negocierile din ultimele zile dintre Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă nu au avut succes. De altfel, liderii PSD sunt convinși că ALDE folosește rectificarea doar ca pretext pentru ieșirea de la guvernare.