fbpx

Rectorul Tudorel Toader cere ca toate universitățile de stat să preia liceele de profil

Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), Tudorel Toader, propune ca toate universitățile de stat să preia liceele de profil, pentru a creşte calitatea actului educaţional.

„UAIC are autorizate să funcţioneze, în regim bugetar, toate treptele de învăţământ preuniversitar. Îi rog pe ceilalţi rectori şi pe ministrul Educaţiei să primească, spre analiză, propunerea ca prin noua Lege a educaţiei, universităţile de stat să preia liceele de profil, fapt care ar fi de natură să ridice nivelul calitativ al învăţământului preuniversitar”, a propus Tudorel Toader.

Propunerea rectorului UAIC a fost făcută după ce instituţia de învăţământ superior a primit autorizaţia provizorie de funcţionare pentru cursuri liceale din partea Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Rectorul UAIC a declarat, pentru AGERPRES, că vor fi organizate cursurile pentru elevii de liceu atât pentru profilul matematică – informatică, cât şi pentru profil de ştiinţe sociale.

„Am depus dosarul de autorizare la ARACIP. Ei au verificat universitatea, care îndeplinim condiţiile necesare pentru funcţionarea liceului. Au constatat că au fost îndeplinite condiţiile, au făcut un raport în urma căruia ne-a fost eliberată autorizaţia provizorie de funcţionare. A rămas ca ministrul Educaţiei să emită ordinul care conferă putere juridică acestui act”, a mai spus Tudorel Toader.

În acest fel, UAIC are toate treptele de învăţământ preuniversitar. În octombrie 2003, a fost înfiinţată Grădiniţa Junior, iniţial scopul fiind de a veni în sprijinul cadrelor didactice, al cercetătorilor ştiinţifici şi specialiştilor din universitate. Ulterior, a fost luată decizia ca la această instituţie să înveţe şi alţi copii, prioritate având însă personalul universităţii. În 2007 a fost înfiinţată şi Şcoala primară Junior, în 2012 clasa pregătitoare, iar în 2021 Şcoala gimnazială Junior.

„Acesta a fost obiectivul nostru, să avem grădiniţă, şcoală primară, gimnaziu şi liceu. Toate în regim bugetar. Deocamdată funcţionăm cu câte două clase la fiecare nivel de pregătire, dar intenţionăm să le dezvoltăm”, a mai declarat Tudorel Toader.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.