fbpx

Patru motive pentru care Valentin Popa NU și-a dat demisia

Sursă foto: Bihoreanul.ro

Oana Dobre-Dimofte, fondator EducatiePrivată.ro

Ministerul Educației, Valentin Popa, a demisionat, în cursul acestei dimineți. Decizia sa a venit după ce președintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut debarcarea sa, pe motiv că Popa  a luat două decizii care i-au nemulțumit pe reprezentanții minorității maghiare: una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă referitoare la recunoaşterea comasării Universităţii “Petru Maior” cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Mandatul lui Valentin Popa are, însă, în istoric momente cel puțin la fel de acute, care, însă, nu au generat nicio demisie sau solicitare de remaniere. Mai mult, ministrul nu a simțit vreodată nevoia să își asume responsabilitatea pentru acestea, cu toate că se aflau în gestionarea sa directă. Iată doar câteva dintre ele:

  1. Criza manualelor. Elevii care au început anul acesta clasa a șasea au primit manuale de biologie, istorie, geografie și limba română cu erori flagrante, redactate greșit și contestate chiar de reprezentanții sferei academice.
  2. Greșelile de exprimare incompatibile cu funcția de cel mai înalt demnitar din sistemul de învățământ.

3. Eșecul în a rezolva măcar una dintre problemele acute ale Educației românești.

4. Incidentul rutier în care a fost implicat săptămâna trecută. Potrivit relatărilor din presă, ministrul Educației i-a cerut șoferului să ignore semnalul polițiștilor de la Brigada Rutieră și a avut o exprimare agresivă la adresa acestora.

Demisia ministrului este generată, în schimb, de o criză politică străină de prioritățile generale și imediate și ale învățământului românesc. Departe de a-și recunoaște eșecurile și de a și le asuma printr-o demisie, Popa s-a declarat, dimpotrivă, mulțumit de activitatea sa la minister.