fbpx

Hotnews: În noul manual de biologie, inima și ficatul sunt poziționate greșit în corp

Sursă foto: Hotnews

Unde se află inima și ficatul? Elevii de clasa a VI-a sunt pe cale să primească un răspuns eronat la această întrebare elementară.

După scandalul manualelor de geografie, o nouă serie de erori este semnalată în instrumentele didactice tipărite anul acesta.

Potrivit Hotnews, ​​inima și ficatul sunt puse greșit într-o fotografie care le prezintă elevilor de-a VI-a sistemul de organe al omului. Vasele de sânge au când 160.000, când 96 000 de kilometri. Apare o confuzie între mucegai și paraziți, plus concepte ca “orific” sau lob “interior” al plămânului.

Alte erori semnalate de autorul articolului:

“Parazitul ia substanțele hrănitoare gata preparate de gazdă fără să o mai supună proceselor de digestie.” – Pe lângă acordul făcut greșit (corect este “Parazitul ia substanțele hrănitoare gata preparate de gazdă, fără să le mai supună proceselor de digestie”), nici informația nu este exactă, spun profesorii contactați de HotNews.ro. De exemplu, căpuşele digeră sângele pe care îl sug de la gazde. (Pagina 34)

Elevii sunt puși să răspundă la întrebarea: “De ce în vecinătatea lichenilor nu trăiesc şi alte plante?” (Pagina 37) Lichenii nu sunt plante, deci formularea “alte plante” este incorectă, iar unii licheni cresc pe plante, deci întrebarea în totalitate este greșită.

Conținutul complet al manualului este disponibil aici.

Manualul de geografie, primul ”sancționat” pentru probleme

Ministerul Educației a anunțat, săptămâna trecută, că manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, în care au fost semnalate multe greșeli, va fi tipărit din nou.

Anterior, specialiștii au depistat numeroase greșeli:  De exemplu, pe una dintre hărţile de la pagina 50, Turnu Măgurele este poziţionat în locul Drobetei-Turnu Severin, iar în loc de Marea Roşie este scris Marea Moartă. De asemenea, Insula Ascension este greşit scrisă “Asuncion”. Guyana Franceză este scrisă cu “i” şi nu cu “y” aşa cum este corect, iar  acolo unde apare Insula Falkland, cei care au editat manualul au uitat o literă, aşa că pe hartă apare Insula Falkand.