fbpx

Nae Caranfil: Când eram școlar, imitam semnătura lui taică-miu pe carnetul de note. Sunt un regizor de nota 5,86

Distins la TIFF cu premiul de excelență, regizorul Nae Caranfil a criticat sistemul de punctaj al Centrului Național al Cinematografiei, care i-a respins o cerere de finanțare. 

„Am să vă dau o veste tristă, chiar și cu acest premiu în brațe, eu nu sunt un regizor de nota 10, sunt un regizor de nota 5.86. Da, 5.86, acesta este punctajul care mi s-a acordat conform unui algoritm savant construit de către juriul concursului de proiecte cinematografice, derulat, ca în fiecare an, de CNC. 5.86 este punctajul meu actual ca regizor și nu dintr-un maxim de 10, ci dintr-un maxim de 20. În urma acestui punctaj rușinos, finanțarea proiectului meu a fost respinsă. Această veste tragică mi-a parvenit acum trei zile, când îmi călcam cămașa cu care urma să urc pe scenă în această seară”, a spus Nae Caranfil pe scena de la TIFF.

El a povestit și un moment din copilăria sa, când a încercat să ascundă de părinți notele pe care le primea la școală:

”Când eram școlar, imitam semnătura lui taică-miu pe carnetul de note, împiedicându-l astfel să vadă ce rezultate îndoielnice aveam la învățătură. Într-o zi, diriginta, verificând carnetele, s-a prins de triș și a tras alarma în familia mea. Pedeapsa a fost drastică – două săptămâni fără mers la cinema, dar și o înțelegere. Primeam permisiunea să semnez în locul lui taică-miu, dar numai pentru nota 10”, a spus regizorul, citat de EVZ.

Nae (Nicolae) Caranfil (n. 7 septembrie 1960, București) este un scenarist, actor și regizor român. A absolvit în 1984 cursurile Institutului Național de Artă Teatrală și Cinematografică, pentru a debuta regizoral în 1993 cu „ E pericoloso sporgersi”, peliculă premiată la Festivalurile de film de la Bratislava din același an și Baule 1994 , dar și de către ACIN în 1993.

Este fiul cunoscutului critic de film Tudor Caranfil.

Principalele filme pe care le-a regizat:

Furtună în Pacific (1986) – asistent regie
Frumos e în septembrie la Veneția (1983)
E pericoloso sporgersi (1993)
Asfalt Tango (1995)
Dolce far niente (1999)
Filantropica (2002)
Restul e tăcere (2008)
Closer to the Moon / Alice în țara tovarășilor [2][3][4]
6,9 pe Scara Richter (2016)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.