fbpx

Mihăilă: Închiderea școlilor în caz de agravare a pandemiei va fi folosită în ultimă instanță

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a declarat, într-o discuție cu cititorii Europa Liberă, că închiderea școlilor, în cazul în care situația epidemiologică se va agrava, va fi folosită doar în ultimă instanță și nu ca măsură singulară.

”Noi deja am început lucrul împreună cu Ministerul Educației la actele normative care reglementează începutul școlii, ele vor fi publicate la începutul lunii septembrie pentru că vrem să vedem și cum evoluează cifrele epidemiei până atunci. Dar, dacă este să ne referim la principiile de la care pornim, spunem că deschiderea școlilor pentru învățământul față în față este o prioritate și ne dorim asta, suntem conștienți de importanța pe care o are acest învățământ față în față pentru copii și că închiderea școlilor în caz de agravare a pandemiei va fi folosită în ultimă instanță și nu ca măsură singulară”, a spus Mijăilă.

Deocamdată vom menține măsurile de distanțare și de purtare a măștii și cele de igienă. Așa cum, acolo unde este posibil, vom încuraja testarea pentru copiii care dezvoltă simptome și, de asemenea, am început demersurile pentru a asigura existența vaccinului în școli acolo unde avem copii cu vârsta de peste 12 ani și unde avem cabinete școlare cu medic și asistentă medicală.

Câte școli au cabinet medical?

Ioana Mihăilă: Acum centralizăm, am trimis la DSP-uri pentru a centraliza situația efectivă de la nivelul fiecărei școli, pentru că avem nevoie de cabinet, dar avem nevoie de cabinet cu medic și cu asistentă, cu conexiune la internet și cu câteva facilități pentru a putea desfășura vaccinarea în condiții optime.

Ce veți face cu testarea elevilor începând cu 13 septembrie? În anul școlar trecut, peste un milion de teste au rămas nefolosite.

Ioana Mihăilă: Școlile au la dispoziție teste, noi nu le-am retras pe toate. Dar am retras o parte dintre ele pentru a le pune la dispoziția DSP-urilor și a spitalelor unde să poată fi folosite. Dar, de asemenea, le vom pune la dispoziția DSP-urilor pentru a fi distribuite către școli acolo unde există cerere. Cel mai probabil vom lăsa acordul informat al părintelui ca o condiție pentru testarea copilului, așa cum e nevoie și pentru vaccinarea copilului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *