fbpx

Maia Sandu: Trișarea la examene era aproape un sport național. Am oprit-o brusc și a funcționat

În discursul său de la Harvard Kennedy School, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a vorbit și despre corupția din sistemul educațional.

Ea a făcut trimitere la perioada în care a deținut funcția de ministru al Educației. 

”Trișarea la examenele de absolvire a liceului era aproape un sport național. Oamenii plăteau pentru note bune. O rețea de corupție a implicat părinți, profesori, elevi și chiar oameni de la minister. Am oprit-o brusc și a funcționat. Am oprit orice înșelăciune, uneori într-un mod aspru. Rezultate? Dramă națională, o furtună politică și un parlament care complotează ca să te dea afară. De ce? Rata studenților care au promovat examenele de absolvire la nivel național a scăzut de la 95% la 59%. A fost foarte dureros, dar știam că este ceea ce trebuie de făcut. Fără o bună educație, o țară nu are viitor; iar realizările educaționale trebuie câștigate, nu cumpărate! Altfel, predăm corupția în școli”, a spus Maia Sandu, la ceremonia de absolvire a promoției 2022 de la Harvard Kennedy School.

Să nu vă fie teamă de partea neplăcută a politicii dacă vreți o schimbare reală, le-a mai transmis Maia Sandu absolvenților.

Descriind propria ei călătorie improbabilă de la activistă anticorupție la funcția de președintă a Republicii Moldova, Sandu a spus că „politica este despre un impact mare, real, imediat și pe termen lung”.

„Dacă vreți o schimbare reală care va avea un impact direct asupra comunităților și societăților, trebuie să intrați în politică”, a spus Sandu, potrivit paginii de internet a Universității Harvard.  „Conducerea politică înseamnă educarea societății și stabilirea unui exemplu și standarde pentru societate. Modelarea viitorului. Este vorba despre a fa oamenilor putere. La Harvard, suntem cu toții pregătiți să muncim din greu și să visăm lucruri mari. Deci nu vă fie frică. Implicați-vă în politică, în numele unor schimbări mai mari de care avem nevoie cu toții în aceste vremuri extrem de dificile.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.