fbpx

Crăciunul în vremea pandemiei de Gripă Spaniolă: începutul celui de-al treilea val în UK

Festivitățile, aglomerația la cumpărături și petrecerile de sezon au cauzat cel de-al treilea val de Gripă Spaniolă în Marea Britanie, în urmă cu un secol. Entuziasmați de sfârșitul primului război mondial și încurajați de o scădere a cazurilor în lunile precedente, britanicii au lăsat deoparte precauțiile și au sărbătorit un Crăciun fără prea multe restricții, după cum relatează Daily Mail. Rezultatul s-a văzut în săptămânile următoare: o creștere bruscă a îmbolnăvirilor, cu consecințe tragice.

Gripa Spaniolă a afectat peste 500 de milioane de oameni din toată lumea, dintre care 50 milioane au murit.

După ce au petrecut trei Crăciunuri fără prea multe motive de sărbătoare, în timpul primului război mondial, în 1918, poporul britanic a avut parte un sezon festiv sub constrângerile unei pandemii mortale, așa cum ar putea fi comparat cu actuala criză Covid-19.

Pe 21 decembrie 1918, numărul săptămânal de decese de gripă spaniolă în Marea Britanie a scăzut la 1.029, după ce a atins vârful mortal în noiembrie, când 8.000 de oameni au murit doar în prima săptămână. Astăzi, decesele săptămânale din Marea Britanie din cauza covid-19 se ridică la 3.062.

Fără nicio explicație științifică asupra faptului că numărul de morți a început să scadă, publicul britanic s-a confruntat cu decizia dificilă de a se întâlni cu familia sau cu prietenii în perioada festivă.

Entuziasmați de sfârșitul primului război mondial și încurajați de o scădere a cazurilor în lunile precedente, britanicii au lăsat deoparte precauțiile și au sărbătorit un Crăciun fără prea multe restricții, după cum relatează Daily Mail. Rezultatul s-a văzut în săptămânile următoare: o creștere bruscă a îmbolnăvirilor, cu consecințe tragice.

În Ajunul Crăciunului din 1918, Yorkshire Post relata că un magazin din Leeds trebuia „să încuie ușile și să lase să intre clienții noi doar pe măsură ce ieșeau cei care fuseseră serviți”.

Școlile au fost închise doar dacă suferiseră infectări semnificative și pentru o perioadă de trei săptămâni de Crăciun, iar bisericile au rămas deschise pentru slujbe. Nu s-a impus nicio carantină de la nivel central, dar consiliile locale au primit puterea de a decide carantine locale.

La doar câteva săptămâni după Crăciun, gripa spaniolă, răspândită prin tuse și strănut, a revenit cu un al treilea val, care a durat până în vara anului 1919 și a adăugat un număr substanțial de decese la bilanțul pandemiei.

Gripa a fost rapidă, ucigând familii întregi la doar câteva ore sau câteva zile după ce au prezentat simptome – cu o rată ridicată a mortalității la copiii sub cinci ani, la tinerii între 20 și 40 de ani și la persoanele de peste 65 de ani.

Pacienții se luptau să respire pe măsură ce lichidul le umplea plămânii și, din cauza lipsei de oxigen, corpurile lor începeau să devină albastre în jurul feței, buzelor, urechilor, degetelor de la mâini și de la picioare.

În 1919 Sir Arthur Newsholme, un expert britanic în sănătate în epoca victoriană, a scris că atitudinea promovată de guvern în timpul războiului, cu îndemnuri continue către populație să „continue”, a contribuit la răspândirea virusului.

Newsholme a scris: „Unele vieți ar fi putut fi salvate, răspândirea infecției diminuată, suferința mare evitată, dacă bolnavii cunoscuți ar fi putut fi izolați de cei sănătoși; dacă excluderea bolnavilor cunoscuți și creșterea drastică a spațului pentru fiecare persoană ar fi putut fi aplicate în fabrici, locuri de muncă, barăci și nave; dacă supraaglomerarea ar fi fost interzisă.

„Dar era necesar să <continuăm>, iar nevoile implacabile ale războiului justificau asumarea acestui risc de răspândire a infecției și crearea asociată a unui tip mai virulent de boală sau de boli mixte. Aceeași problemă a apărut și în trenurile aglomerate sau în autobuze. ‘

Gripă Spaniolă

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.