fbpx

Israel ia în calcul vaccinarea copiilor de peste 12 ani împotriva Covid-19

Autoritățile israeliene au anunțat marți că iau în calcul vaccinarea copiilor cu vârste mai mari de 12 ani, începând cu luna martie.

Această măsură va fi pusă în practică dacă cercetările aflate acum în curs de desfășurare vor dovedi că vaccinarea copiilor este sigură, transmite agenția Reuters, citată de Digi 24.

Nachman Ash, coordonatorul național al eforturilor de combatere a pandemiei, estimează că cercetările aflate în desfășurare vor stabili că vârsta minimă a persoanelor ce pot fi vaccinate împotriva COVID va fi redusă de la 16 ani, cât este în prezent, la 12 ani. Astfel, Israelul așteaptă în acest sens o decizie a Agenției pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).

„Faptul că copiii sub 16 ani nu sunt în prezent vaccinați este cu siguranță o problemă, în condițiile în care vrem să atingem imunitatea de grup.

Cred că într-o lună-două va exista o nouă categorie – a copiilor de peste 12 ani – care va intra pe lista de vaccinare”, a declarat oficialul pentru 103 FM radio.

Conform Biroului Central de Statistică, aproximativ 7,75% din populația Israelului are vârste cuprinse între 12 și 16 ani.

În prezent, „copiii nu pot fi vaccinaţi împotriva infecţiei cu noul coronavirus, mai puţin cei cu vârsta între 16 şi 18 ani, cu vaccinul Pfizer”, a explicat pediatrul Mihai Craiu, la Digi 24.

Însă, unele studii aflate în desfășurare pot schimba acest aspect și astfel, copiii cu vârste sub 16 ani pot fi vaccinați în etapele următoare.

„Până să înceapă eventual vaccinarea copiilor ar trebui să avem grijă de ei având noi, adulții, grijă de noi – mască în spații închise, mâini spălate. Unde sunt comorbidități grave, iar copiii care ar putea face complicații ale bolilor – părinții ar trebui să fie în grupurile care se vor vaccina cât mai repede. Acești părinți trebuie incluși în programul de vaccinare”, a precizat medicul Mihai Craiu.

În schimb, copiii ar trebui să facă vaccinul antigripal, iar momentul potrivit este în această perioadă, a spus el.

Vârful sezonului epidemic în ultimii ani a fost după sărbătorile de iarnă și se știe că numărul cazurilor se accelerează în ianuarie, a adăugat medicul.