fbpx

EXCLUSIV Liviu Marian Pop, despre funcția de ministru: “Nu intenționez să am discuții cu doamna premier despre acest subiect”

Fostul ministru al Educației, Liviu Marian Pop, a declarat, în exclusivitate pentru Educație Privată, că nu intenționează să se înscrie în cursa pentru portofoliul rămas liber după ce Ecaterina Andronescu a fost demisă. “Nu am avut și nici nu intenționez să am discuțiipe acest subiect cu doamna premier”, a afirmat Pop.

 

CONTEXT

Numele lui Liviu Marian Pop a fost vehiculat ca posibil candidat pentru postul de ministru al Educației. Această variantă nu a fost, însă, agreată în partid, potrivit surselor Educație Privată.

Între timp, premierul Viorica Dăncilă a primit propuneri noi din partid pentru preluarea Ministerului Educației, după demiterea Ecaterinei Andronescu. Potrivit unor surse politice, toți cei trei candidați provin din Inspectoratele Școlare.

Este vorba de Florin Lixandru (fost șef al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, în prezent secretar de stat în MEN), Ioana Neacșu (actualul șef ISMB) și Valentin Cuibus (cel care a condus în ultimii ani ISJ Cluj).

În afară de opțiunile din interiorul partidului, Dăncilă ia în considerare și alternativa unui ministru neafiliat politic. Ea s-a consultat în acest sens cu organizații non-guvernamentale și reprezentanți ai mediului de afaceri. Din această categorie, cele mai vehiculate nume au fost Radu Szekely (fost consilier al Ecaterinei Andronescu, unul dintre promotorii sistemului finlandez de educație), Măriuca Talpeș (femeie de afaceri, implicată în proiectul România Educată), Corina Puiu (co-fondator Teach for Romania) și Sorin Cîmpeanu (în prezent membru Pro România, fost ministru al Educației în Guvernul Ponta).

Ecaterina Andronescu a fost demisă de la Ministerul Educației după declarațiile date despre evenimentele de la Caracal.

Primul-ministru Viorica Dăncilă a anunțat această decizie printr-o postare pe pagina sa de Facebook:

”Am decis să o demit astăzi pe doamna Ecaterina Andronescu din funcția de Ministru al Educației pentru declarațiile profund greșite făcute recent în cadrul unei emisiuni televizate.

Sunt afirmații care arată lipsă de înțelegere – punctual, a cazului de la Caracal și, în general, a modului în care trebuie să ne protejăm copiii de răpiri, agresiuni, abuz și trafic de persoane – din partea doamnei Andronescu. Este o atitudine lipsită de responsabilitate, care nu reflectă poziția Guvernului și care nu îmi doresc să devină asimilată cu Executivul pe care îl conduc.

Orice astfel de derapaj din partea membrilor Guvernului va fi, de acum înainte, sancționat în același mod. La fel cum voi denunța public orice acțiune sau declarație din partea oponenților politici, dacă vor încerca să profite electoral pe seama durerii pricinuite de ceea ce s-a întâmplat în Caracal.

Pentru preluarea interimatului la Ministerul Educației îl voi propune pe domnul Valer-Daniel Breaz, actualul ministru al Culturii.”